Ми у Facebook
24.12.2018, 14:40

Що робити з кімнатними рослинами, яким некомфортно зимувати на підвіконні?

Ваші улюблені зелені рослини та квіти у горщиках на підвіконні з початком опалювального сезону витягнулись, змарніли, а то й зовсім засохли?
Це означає, що вони стали жертвами неправильної «зимівлі» і постраждали від стресів, перепадів температур, сухого і гарячого повітря від радіаторів опалення та холодних протягів під час провітрювання. Якщо ще не пізно, треба вазони рятувати й переставити їх у більш комфортне місце.

Ідеальні умови як для квітучих взимку рослин, так і для тих, що "відпочивають", – класичний зимовий сад, оранжерея, теплиця, де підтримуються оптимальна температура, світловий режим та вологість повітря. Але таку розкіш собі можуть дозволити не всі.

Якщо ви мешкаєте у заміському домі, приватній садибі, непогано почуваються багаторічні зелені рослини та вазони з квітами у нежитловому приміщенні чи на веранді, які опалюються лише в період сильних морозів.

"Зимовий сад" на спеціально облаштованій для цього опалюваній заскленій лоджії влаштовують мешканці багатоповерхівок, для яких вирощування квітів у вазонах – не просто хобі, а найбільша радість життя чи спосіб мати додатковий заробіток на розведенні різних сортів декоративних та рідкісних екзотичних рослин. Тут легко підтримувати необхідну температуру – наприклад, +5-10°С для "зимової сплячки" гортензій, олеандрів, +15°С для більш теплолюбних рослин, +16-18°С для квітучих азалій, цикламенів, примул, гіацинтів.

Однак такі умови для прохолодної зимівлі рослин можна створити і в житловій кімнаті чи на кухні. Для цього горщики чи ящики ставлять впритул до віконного скла – тут найнижча у приміщенні, але все ж плюсова, температура.

Щоб зробити рослинці комфортніше й захистити її від теплого повітря, яке піднімається від гарячих батарей опалення, можна встановити на підвіконні захисний екран. Його висота має бути такою, як і висота рослин, але не більше 2/3 висоти вікна. Інакше і в кімнаті стане темно і незатишно, і поливати вазони буде незручно. Такий екран не тільки дозволить тримати рослинки, що перебувають у стані зимового спокою, у необхідній прохолоді, а й зробить на кілька градусів теплішим повітря у кімнаті, бо не тягнутиме холодом з вікна. Всередині захисного екрана час від часу корисно обприскувати повітря водою з пульверизатора.

Можна помістити кімнатні рослини, які важко переносять центральне опалення, у порожній акваріум – вийде чудовий «бокс» для молодих тендітних рослинок і оригінальна флористична композиція, яка прикрасить інтер’єр.



Комфортним контейнером для розсади петуній, сульфіній, сенполій (фіалок), лимонів та мандаринів у маленьких горщиках чи стаканчиках може послужити пластиковий чи дерев’яний ящик для балконних квітів. Його встановлюють на найкраще освітлене підвіконня, насипають до половини ґрунт, і ставлять туди горщики. Під час поливу зволожують не тільки розсаду, а й ґрунт під нею. Рослинки не «згорають» і не засихають.

Імпровізованим екраном може виступити коротка штора з щільної тканини, яка прикриває лише підвіконня й не досягає до батарей. У крайньому випадку використати шматок поліетилену чи фольги або просто підняти тюль, фіранку чи портьєру над батареєю. Безпрограшний варіант: зробити красиве драпірування.

Якщо підвіконня, де стоять вазони, бетонне чи зі штучного каменю й нагрівається від радіатора опалення, його треба обов’язково теплоізолювати. Під вазони на підвіконня кладуть дошку або підставку з пінопласту.

Якщо в домі товсті подвійні віконні рами – вазони з рослинами, які взимку люблять прохолоду, можна поставити між ними.

Щоб домашні вазони й рослини з балкону чи тераси, які занесли на зиму в приміщення, зустріли весну у доброму стані, не витягнулися, обов’язково подбайте про світло.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Найкращі природні очисники повітря в оселі – на наших підвіконнях

Найпростіший спосіб виростити зелену цибулю вдома на підвіконні





На правах реклами