30.10.2014, 19:14

Рецепт на Хеловін і не тільки: гарбузові смаколики

Ця традиційна українська страва, яку особливо люблять діти, порадує всіх у похмурий осінній день і нагадає про те, що в деяких країнах світу сьогодні відзначають моторошне свято Хеловін.
Фарширований гарбуз

1. Невеликий гарбуз помийте, зріжте верх, ложкою виберіть м’якоть з насінням. Відділіть насіння.

2. М’якоть дрібно пошаткуйте, змішайте з відвареним рисом або вчорашньою рисовою молочною кашею, розпареним ізюмом (курагою, чорносливом, інжиром), скибочками фруктів з компоту (яблука, сливи, абрикоси, персики, груші тощо).

Готуємося до Хелловіна: Залишається усе менше часу

3. Підійдуть свіжі або приварені у невеликій кількості води з цукром яблука.

4. Додайте декілька кусочків вершкового масла, цукор, корицю або ванілін, трішки підсоліть і знову добре перемішайте.

5. Можна підкинути горіхів, які є - волоські, арахіс, мигдаль.

6. Підготовленою начинкою наповніть гарбуз, закрийте зрізаним верхом, змастіть з усіх боків олією і покладіть у добре нагріту духовку.

7. Випікайте при 180-200 градусів до утворення коричневої шкоринки.

8. Вийміть з духовки, дайте "відпочити" 5 хвилин.

9. Перед подаванням полийте розтопленим вершковим маслом чи медом. Кожен свою порцію може присмачити улюбленим сиропом чи джемом.

З рівненського гарбузового насіння робитимуть олію для європейців



Печений гарбуз з корицею

500 г гарбуза, цукор і кориця за смаком.

Гарбуз почистіть, поріжте на невеликі скибочки. Викладіть їх на вкрите пергаментним папером деко, посипте цукром і корицею.

Випікайте у духовці при температурі 200-220 градусів приблизно півгодини - поки гарбуз не стане м’яким.

Подавати цей десерт одразу ж гарячим, поливши утвореним сиропом.

За бажанням можна присипати готову страву горішками, родзинками чи шматочками сухофруктів.

Окрім гарбуза, так можна запікати й яблука.

На Сарненщині ростуть гарбузові хмарочоси [+Фото]




Оладки гарбузові з лимонною цедрою

На 1 кг гарбуза: 1 склянка борошна вищого гатунку, 1-2 цілі яйця, сіль, цукор за смаком, цедра 1 лимона.


Гарбуз почистіть, видаліть насіння та м`якоть. Натріть на тертці з дрібними отворами (наприклад, як для дерунів) або подрібніть нарізані шматочки у кухонному комбайні чи блендері.

Додайте яйце, сіль, цукор, борошно, терту лимонну цедру, можна сипнути трохи розрихлювача для печива та ванілін на кінчику ножа.

Приготуйте однорідне тісто, щоб не було грудочок.

Смажте оладки на добре розігрітій рафінованій олії з обох боків. Олії може бути зовсім небагато.

Подавайте гарячими з молоком, вершками, сметаною. Чудово смакують і просто так.

Секрети від пані Галі:

- Можливі й інші дуже цікаві та не менш смачні варіанти гарбузових оладок - замість цедри додати товчений часник, базилік або зелень кропу, тертий твердий сир, кисломолочний сир (творог). Тоді цукру класти не потрібно.

- Можна урізноманітнити цю страву. Наприклад, частину тертого гарбуза замінити тертими яблуками. А то й тертою сирою картоплею. Тоді на стіл подасте гарбузово-яблучні оладки чи картопляно-гарбузові деруни.

- Якщо любите пишні оладки - додайте півсклянки-склянку кефіру, термін придатності якого минув. Чудовий, але більш калорійний варіант - ложка-дві домашнього майонезу. З магазинним майонезом краще не ризикувати - у його складі можуть бути ненатуральні продукти й добавки, які при тепловій обробці руйнуються і шкодять здоров`ю.

- Останнім часом мені сподобалося терти гарбузи для оладок на буряковій тертці - і структура інша, і вигляд, і на смак більш хрусткі. Спробуйте і ви!
Щасливе Рівне