Ми у Facebook
18.05.2014, 22:14

Помер видатний вчений, депутат Рівненської обласної ради 5 скликання

Доктор технічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, він був не лише видатним вченим, а й суспільним діячем - обирався депутатом Рівненської міської та обласної рад.
12 травня 2014 року на 68 році життя пішов у Вічність Петро Гервазійович Черняга - доктор технічних наук, професор, член Академії будівництва України та Академії наук вищої освіти України, заслужений працівник освіти України, почесний землевпорядник України.

Петро Гервазійович Черняга народився у селі Кугаївці Чемеровецького району Хмельницької області. В 1969 році з відзнакою закінчив Львівський політехнічний інститут за спеціальністю «Астрономогеодезія», а згодом аспірантуру. З листопада 1973 року працював у Національному університеті водного господарства та природокористування (тоді - Український інститут інженерів водного господарства) на посадах асистента, старшого викладача, доцента кафедри інженерної геодезії. Протягом семи років (1980-1987рр.) працював заступником декана факультету проектування та будівництва гідромеліоративних систем. З 1987 року очолив кафедру інженерної геодезії. У зв’язку з реформуванням земельних відносин та гострою потребою у фахівцях за ініціативи П.Г. Черняги у 1992 році було відкрито спеціальність «Землевпорядкування та кадастр», а кафедру інженерної геодезії у 1995 році перейменовано на кафедру землевпорядкування та геодезії. У 2002 році під його керівництвом відкрито спеціальність «Геоінформаційні системи і технології». У цей період кафедра почала стрімко розвиватися: чисельність професорсько-викладацького складу зросла з 12 до 47 осіб, також оновилася матеріально-технічна база. Створено факультет землеустрою та геоінформатики, деканом якого він був протягом шести років.

Петро Черняга організував у НУВГП галузеву науково-дослідну лабораторію геодинаміки та геоінформатики, яка проводила наукові дослідження з питань реформування земельних відносин, математичного моделювання геодинамічних процесів, врахування тропосферної, іоносферної та електрооптичної рефракцій при геодезичних вимірюваннях та GPS-спостереженнях. Заснував наукову школу з прогнозування розвитку територій з врахуванням їх функціональних властивостей та впливу геодинамічних процесів. Під керівництвом Петра Гервазійовича Черняги було захищено близько двадцяти кандидатських і докторська дисертації.



Протягом усієї наукової діяльності Петро Гервазійович опублікував понад 200 наукових та навчально – методичних праць, мав винахід.
П.Г. Черняга був членом редакційних колегій шести фахових науково-технічних збірників, Президії навчально-методичної комісії з напряму «Геодезія, картографія та землеустрій» та комісії з розробки стандартів освіти з цього напряму, експертом ВАК України, членом громадської ради Державного комітету із земельних ресурсів тощо.

Петро Гервазійович Черняга був нагороджений знаками «Відмінник освіти України», «Почесний землевпорядник України», «Почесний геодезист України», «Петро Могила», «За наукові досягнення», «За заслуги в геодезії і картографії» 1 ст. та «Заслужений працівник освіти України», повідомляє офіційний веб-сайт НУВГП.

Обирався депутатом Рівненської обласної ради 5 скликання (від ВО "Батьківщина") та депутатом Рівненської міської ради 21 скликання.

Редакція висловлює щирі співчуття рідним і близьким покійного.





На правах реклами