Ми у Facebook
10.06.2014, 22:08

Які слова подарували Україні Майдан і війна [Фото+Відео]

Слова та фрази, які використовує населення у своєму мовленні після подій у Києві і на південному сході.
Революція на Майдані і наступні за нею події в Криму і на Донбасі ввели в ужиток українців цілий ряд нових слів і виразів.

Противники не скупилися на креатив і винахідливість протягом цих процесів, завдяки чому події, що розділили історію країни на до і після, отримали і власні мовні визначення.

Ось найпопулярніші з них.

Ватники - проросійськи орієнтовані люди, що підтримують від'єднання від України східних областей та Криму, при цьому не готові воювати за це, виступаючі за більш пасивні форми протесту, що виходять на мітинги і демонстрації.



Найчастіше впевнені в тому, що владу в Києві захопили націоналісти і бандерівці, які хочуть приїхати до їхнього міста і вирізати все населення. При цьому ватники сподіваються, що Росія їм допоможе цього не допустити і обов'язково підніме пенсії.

Укропи, укри - зневажливе звернення до українців, які підтримують нову владу і орієнтацію на Захід у зовнішньополітичному курсі країни. Використовується проросійськи налаштованими людьми, визначення образливого спрямування.

Гасла та кричалки Євромайдану, які увійдуть в історію

Хунта - українська влада, що прийшла на зміну режиму Віктора Януковича. Термін використовується проросійськи налаштованими людьми, які вважають, що влада в Києві була захоплена незаконним чином, навіть за допомогою військового державного перевороту, і тепер нові керівники здійснюють каральні операції на російськомовному південному Сході країни.



Зелені чоловічки або Ввічливі люди - проросійські бойовики, озброєні люди, що з'явилися в Криму і на Південному Сході України разом з сепаратистськими настроями.



Термін походить з Криму, де війська Росії в повному обмундируванні і зі зброєю блокували українські військові частини, патрулювали міста і при цьому знехотя публічно визнавали своє російське походження.
Висадка "зелених чоловічків" сприяла анексії Росією півострова.

Чорні чоловічки - українські збройні формування, часто добровільні, що воюють на Донбасі на стороні української армії.



Бійці не мають відмітних знаків, і назва дана за кольором їх форми, у відповідь на "зелених чоловічків".

Майдауни - образливе позначення прихильників Євромайдану і "революції честі". Використовується людьми протилежних, проросійських поглядів, що стверджують, що прихильники Майдану "зомбовані" його ідеями, з "промитими мізками", не хочуть працювати, а бажають тільки страйкувати на організованих Сполученими Штатами Америки мітингах і отримувати за це гроші.

Куля в лоб - прізвисько прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, яке він отримав після свого виступу на Майдані.



Інтелігентний і освічений Яценюк, будучи одним з лідерів опозиції під час Євромайдану, намагався додати в свій образ не властивою йому революційностю та агресією. Прізвище підкреслює провал таких спроб нинішнього прем'єра.

Беркутята, пташенята - співробітники розформованого нині спецпідрозділу МВС "Беркут", які брали активну участь в зіткненнях з населенням під час Євромайдану.



"Беркут" був головною силою влади проти Майдану і за численні факти перевищення своїх повноважень під час вуличних боїв з людьми повністю дискредитував себе і був розформований після революції.

Бандерівці, Бандерлоги - збірний образ проєвропейських, прозахідних українців, прихильників Майдану, противників режиму Януковича серед їхніх опонентів і проросійськи налаштованої частини населення.

Спочатку так називали українських націоналістів, прихильників ідеї Степана Бандери - українського політичного діяча, ідеолога і теоретика українського націоналізму. Але після Майдану, проросійськи налаштовані люди так називають всіх українців, які не підтримують їх погляди.



Вираз носить образливий характер і в розумінні використовують його людей є синонімом слова "фашисти".

Термін бандерівці використовують навіть офіційні особи. Так, президент Росії Володимир Путін стверджував, що бандерівці захопили владу в Україні, вторив йому і екс-президент Віктор Янукович, описуючи все "жахи революції" у Києві.



При цьому Путін і Янукович використовують слово "бандерівці", а не "бандерівці".
   
Вогнегасник - прізвисько Віталія Кличка під час Евромайдана, отримане ним у протистоянні на вулиці Грушевського. Кличко намагався зупинити відкриті зіткнення між силовиками і активістами.



Політик закликав активістів повернутися на Майдан і продовжити протест в менш активних формах. Слова Кличко не були сприйняті протестуючими, і його окропили з вогнегасника.

Диванні війська, диванна сотня - визначення прихильників Евромайдана, які не виходили на вулицю, не брали участь у протесті, але підтримували протест в соцмережах, в інтернеті, активно закликаючи до нього.

Може позначати зневажливе ставлення до тих, хто побоявся вийти на Майдан, а тільки розводив демагогію.

Колоради - проросійські бойовики, що воюють на Сході України проти української армії, захоплюючі будівлі та міста.



Добре озброєні і підготовлені бійці, на думку їхніх супротивників, фінансовані Росією і спеціально закинуті в Україну для дестабілізації ситуації в країні.

Правосеки - члени і бійці української націоналістичної, праворадикальної організації "Правий сектор", що з'явилася під час Евромайдана і своїми діями сприяє радикалізації протистояння.



Саме "Правий сектор" почав боротьбу з "Беркутом" на вулиці Грушевського, а після революції відправився воювати на Схід України. Проросійські активісти правосекамі і їх лідером Дмитром Ярошем лякають людей на всьому Південному Сході, обіцяючи, що ті розправляться з усіма, хто говорить по-російськи.



У Росії правосекам створили образ мало не найбільшого ворога і жаху для росіян.

Луганда - назва Луганської області після захоплення влади в ній сепаратистами і почала збройних дій на Донбасі.

Визначення використовується противниками відділення Луганщини від України і підкреслює беззаконня і свавілля, який відбувається в області після початку сепаратистських виступів за аналогією з африканськими країнами.

Бімба - жарт, інтернет-мем, що народився в результаті неодноразового закриття центральних станцій метро Києва під час Євромайдану. Причиною закриття було названо неодноразове мінування станцій "Хрещатик" і "Майдан Незалежності".



Через кілька днів у соціальних мережах здобули небувалу популярність фотожаби з тодішнім прем'єр-міністром Миколою Азаровим і підписом "Альо, міліція?! На Кріщатікі бімба!".

Завдяки фонетиці, характерною для мовних казусів Миколи Азарова при спілкуванні українською мовою, слово "Бімба" згодом використовувалося для позначення його самого.





На правах реклами