Ми у Facebook
10.06.2015, 11:45

Правила поведінки на водоймах: поради рівнянам [+ПОРАДИ]

Досвід і спостереження свідчать, що нещасні випадки найчастіше трапляються при порушені заходів безпеки на воді. Кожному слід пам`ятати, що вода помилок не прощає. Відпочиваючи, потрібно дотримуватися заходів безпеки.
Купайтеся краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання. Температура води повинна бути не нижче +17 0С, у більш холодній — перебувати небезпечно.

Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 - 5 хвилин.

Не входьте, не впірнайте у воду після тривалого перебування на сонці.

Не входьте у воду в стані алкогольного сп`яніння.


Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, вибирайте безпечне для купання місце з поступовим схилом та твердим і чистим дном. У воду заходьте обережно. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях.

Не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах.

Якщо вас захопило течією, не намагайтеся з нею боротися. Треба пливти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега.
Не розгублюйтеся, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати повні легені повітря, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок убік, спливти.
Дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках. Вітром або плином їх може віднести дуже далеко від берега.

Купання з маскою, трубкою і ластами потребує особливої обережності. Не плавайте з трубкою при сильному хвилюванні води.

Не допускайте грубих ігор на воді.

Купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати. Вчитися плавати обов`язково потрібно під керівництвом інструктора або батьків.

Не лишайте біля води малят.

Не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.
Порушення цих правил залишаються головною причиною загибелі людей на воді.

Коротко техніка рятування потопаючого виглядає так.

Підпливши, треба підпірнути під потопаючого і, узявши позаду одним з прийомів захоплення (класичний — за волосся), транспортувати до берега. У випадку, якщо потопаючому вдалося схопити вас за руки або шию, — звільніть і негайно пірнайте: інстинкт самозбереження змусить потопаючого вас відпустити. Якщо ж він уже занурився у воду, не кидайте спроб знайти його на глибині, а потім повернути до життя. Це можна зробити ще й у тому випадку, якщо той, хто потонув, перебував у воді близько 6 хвилин.

Як тільки потопаючого витягли з води, відразу ж приступайте до надання першої медичної допомоги. При можливості, необхідно відразу викликати медичну допомогу, а до її прибуття не припиняти спроб відновити дихання людини.

За матеріалами Рівненського міськрайонного управління ГУ ДСНС України у Рівненській області

Читати також:

8 червня починається Петрів піст – Петрівка

Відтепер при купівлі в Інтернеті потрібно вимагати чек

При зміні місцезнаходження звітність в державні органи подавайте за новою адресою





На правах реклами