Ми у Facebook
29.01.2018, 17:20

Корисні відходи, якими варто запастися взимку

Деяку органіку можна й варто запасати взимку, щоб потім використати з користю для свого городу.
Цибульне лушпиння

Суха цибульна лушпайка не гниє, не псується, добре зберігається в тканинних або відкритих поліетиленових мішках, тому її легко можна збирати всю зиму. Фітонциди, що містяться в лусочках цибулі, згодом допоможуть боротися зі шкідниками: цибульний настій використовується, наприклад, для обприскування кущів смородини проти попелиць і павутинного кліща або огірків, якщо у них жовтіє листя.

Настоєм цибульної лушпайки можна поливати будь-які культури, щоб підвищити їхню врожайність, особливо корисна ця процедура для томатів.

У цибульній лушпайці відмінно зберігаються коренеплоди: морква, буряк, пастернак, петрушка або селера. Крім того, здрібнена цибульна лушпайка може послужити чудовим мульчуючим матеріалом для грядок з полуницею або суницею. Вона не тільки вдобрює ґрунт і захищає рослини від посухи або перезволоження, вона також відлякує довгоносика - головного шкідника цих ягідних культур.

Луску цибулі рекомендується використовувати при заповненні органікою картопляних гряд: запах гниючої цибулі неприємний для багатьох шкідливих комах, навіть для колорадського жука.

Газети для мульчування



Папір - це відмінний матеріал для мульчування.

Замульчуйте папером землю в малиннику, і ягода віддячить вам відмінним урожаєм. Використовуйте паперову мульчу на грядках з бобовими культурами, викладайте газети в кілька шарів для того, щоб швидше прогріти ґрунт (під паперовою мульчею ґрунт стає теплішим на 3 градуси).

Картопляне лушпиння

Картопляне лушпиння - джерело крохмалю, яке так подобається смородині, що її ягоди стають завбільшки з вишню. Хочете одержати відмінний урожай смородини? Не полінуйтеся за зиму насушити картопляної шкірки. Лушпиння відмінно сохне на батареї.

Протягом весняно-літнього сезону сухе картопляне лушпиння можна закопувати під кущі або заварювати їх окропом, охолоджувати й використовувати отриманий відвар для поливу смородини.

Ще картопляне лушпиння рекомендують використовувати як добриво при посадці капусти й огірків. Для цього його розмочують і подрібнюють у кашку. При підготовці лунок "картопляну кашу" закладають на дно, присипають зверху землею, а потім висаджують розсаду.

Яєчна шкаралупа

Спочатку варто трошки підсушити шкаралупу, щоб білок, що залишився усередині, не почав створювати неприємний запах, а потім просто скласти у звичайний поліетиленовий пакет і гарненько подрібнити.

Яєчну шкаралупу зашпаровують під культури, вимогливі до кальцію. Це баклажани, перці, дині й кавуни, буряк.

Здрібнену шкаралупу яєць вносять у пристовбурні кола плодових дерев, особливо вишні, сливи та інших кісточкових, а також закопують під кущами троянд.

Шірки цитрусових

Лимонна, апельсинова й мандаринова шкірка допоможе впоратися з деякими шкідниками, особливо з попелицею.

Існує кілька рецептів корисних настоїв з цитрусових шкірок:

- 100 г сухих лимонних шкірок залити 1 л води й настоювати в темному місці 3-4 доби;

- 1 кг цитрусових очисток пропустити через м'ясорубку, закласти в 3-х літрову банку, залити водою й настоювати в темряві 5 днів. Сухі кірки варто попередньо замочити. Потім процідити й розвести в пропорції 100 мл настою на 10 літрів води. Можна додати в отриману рідину 40 г господарського мила;

- шкірку 2-х апельсинів залити літром води й витримати тиждень у темному місці. Потім додати трохи рідкого мила і процідити.

Настоєм цитрусових варто обприскати або протерти заражені рослини не менше 2-3 разів.

Чай та кава

Для заготівлі підходять будь-які чаї, навіть у пакетиках. Головне - добре просушити використану "заварку", щоб вона не покрилася цвіллю при зберіганні.

Чай і каву дуже корисно змішувати із ґрунтом при підготовці землі для розсади. Можна засипати висушені чаїнки в лунки при висаджуванні розсади в ґрунт - вони послужать гарним добривом.

Завареним спитим чаєм підживлюють розсаду овочевих культур. Для готування такого підживлення склянку висушеного чайного листя заливають трьома літрами гарячої води й настоюють 4-5 днів. Потім проціджують і змішують з азотними добривами.

Крім того, чаєм обробляють живці смородини перед посадкою для профілактики зараження бруньковим кліщем. Для цього спитий чай заварюється з розрахунку 2 грами на літр води й настоюється добу. Брати для цієї мети свіжий чай не варто, він може нашкодити. Живці смородини опускають у чайний настій на 3-4 години, потім висаджують у вологий ґрунт.

За матеріалами poradnyk.com.ua





На правах реклами