Ми у Facebook
26.09.2021, 21:15

На Рівненщині встановлено карантинні обмеження через виявлений сказ у собаки та лиса

На території Привільненської громади виявили сказ. Через це у громаді та прилеглих територіях запровадили карантинні обмеження на 60 діб.
17 вересня у с.Дубрівка Привільненської територіальної громади у приватному господарстві виявлено мертву собаку. В службу державної ветеринарної медицини Дубенського району доставлено патматеріали домашньої собаки для постановки діагнозу на сказ. Експертизою встановлено захворювання собаки на сказ.


Цього ж дня у с.Молодаво-3, також Привільненської громади, у приватному господарстві виявлено мертвого лиса. В службу державної ветеринарної медицини Дубенського району, головою Дубенської районної організації УТМР доставлено патматеріали лиса для постановки діагнозу на сказ. Експертизою встановлено захворювання лиса на сказ.


Тож у Дубенській райдержадміністрації проведено засідання районної протиепізоотичної комісії, рішенням якої накладено карантинні обмеження на села Дубрівка та Молодаво-3 на 60 діб. Також рішенням комісії складено план заходів з локалізації і ліквідації захворювання.

НАГАДАЄМО! Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. У медичній літературі інших країн хвороба відома як рабієс (у тварин) і гідрофобія (у людей).

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Доведена можливість аерогенно-контактного зараження (у лабораторних умовах, під час відвідування печер, населених кажанами), коли вірус пасивно потрапляє через кон’юнктиви, слизових ротоглотки.





На правах реклами