Ми у Facebook
30.08.2014, 11:45

Рівненські чиновники хочуть лишити дітей без бібліотеки?

Вже назабаром у Рівному може зменшитися кількість бібліотек. Обласні чиновники вирішили, що читати дітям, які проживають на вул. Відінській та наближених районах, не обов’язково.
Проблема у тому, що в наш час чиновники намагаються оптимізувати всі процеси та заклади. Тепер вони взялися і за Рівненську обласну бібліотеку для дітей та вирішили її об’єднати з Рівненською обласною бібліотекою для молоді й утворити “Рівненську обласну бібліотеку для дітей та молоді”.

Якщо таке об'єднання відбудеться, то дитячу бібліотеку з вулиці Відінська, 13 перенесуть на Київську, де знаходиться приміщення Рівненської обласної бібліотеки для молоді, що значно ускладнить доступ маленьких школярів до книгозбірні, адже район автовокзалу не найспокійніший у місті.

Діти Рівненщини вчитимуться 6 днів на тиждень?


А взагалі, питання з перенесенням фондів теж досить проблематичне, адже фонди бібліотеки для дітей розміщені у приміщеннях площею 466 метрів квадратних. Бібліотка на Відінській має чотири тисячі читачів, фонд у 60 тисяч книг, а також сім комп`ютерів від українсько-американської програми "Бібліоміст".

"Ми впевнені, що дане рішення ніяк не сприятиме покращенню діяльності бібліотечних закладів, а навпаки, погіршить стан обслуговування користувачів – дітей та умови праці бібліотекарів", - каже директор Обласної бібліотеки для дітей Лариса Лісова.

Найкращий варіант вирішити цю проблему, на думку бібліотекарів, - залишити все на своїх місцях і тільки скоротити штат, за допомогою «природного вивільнення 3-4 штатних одиниць кадрів пенсійного віку», а також впорядкувати передплату періодичних видань, зокрема, щоб бібліотека для дітей і бібліотека для молоді передплачували не одні й ті самі газети й журнали. Такі кроки дозволять економити до 160 тисяч гривень на рік.

"Бюджетні кошти, вкладені в обслуговування користувачів, є своєрідними інвестиціями в наших дітей і допомагають заощаджувати кошти родинам і цілим громадам, особливо малозабезпеченим. Бібліотека приносить не лише духовну і культурну користь, а й опосередковано сприяє фінансовому добробуту мешканців, бо в грошовому вимірі повертається більше благ громаді, ніж громада вкладає коштів на утримання бібліотек.

Скільки коштує зібрати дитину до школи на Перше вересня

Загалом враховуючи, що ОБД та ОБМ працюють з різними категоріями населення за допомогою різних форм і методів роботи з урахуванням психолого-педагогічних та соціальних особливостей вікових категорій, виконують різні функції, мають різний склад фонду, об’єднання двох бібліотек можна прирівняти до об’єднання дитсадка з університетом", - розповідає директор бібліотеки для дітей.

Невдоволення об'єданням висловлюють і читачі Обласної біблотеки для молоді. Вони кажуть, що в оновленій, гарно відремонтованій «молодіжці» дуже затишно, комфортно і зручно. Тут читачі можуть не лише отримати потрібну книгу, журнал чи газету, але й безкоштовно скористатися Інтернетом, WI-FI. До речі, в ОБМ навіть навчались танцювати хіп-хоп!

І ось нещодавно вони дізналися про те, що місцева влада планує об’єднувати «молодіжку» з дитячою бібліотекою.

"Ми, як активні користувачі, не хотіли б, щоб у нас забрали можливість і надалі цікаво проводити наше дозвілля в «молодіжці». Напевно, якщо в цій бібліотеці доведеться розмістити ще одну, то це негативно відобразиться і на нас. Де ми будемо влаштовувати цікаві флеш-моби, бібліотечні вечірки?", - зазначають активісти.

Голова комісії облради з питань науки, освіти, культури і духовності Світлана Левицька стверджує, що жодних рішень чи проектів комісії облради не ухвалювалювала. Депутати лише розглянули та висловили думку на кшталт «Було б непогано це об’єднати». На сесію це питання зможуть винести лише після розгляду у комісії облради з питань науки, освіти, культури і духовності. А без широкого обговорення, без аргументів самих бібліотекарів ніхто нічого вирішувати не буде.





На правах реклами