Ми у Facebook
06.11.2002, 14:17

Григорій Максим’як: на рак грудної залози вже хворіють й чоловіки

Півтори тисячі мешканок Рівненської області перенесли операцію на молочній залозі. Загалом у регіоні понад 15 тисяч онкохворих, повідомив головний лікар обласного онкологічного диспансеру Григорій Максим’як (на фото) під час дискусії за круглим столом “Здоров’я нації — здоров’я жінки”. І якщо раніше рак молочної залози був виключно жіночою хворобою, то нині до лікарів звертаються й чоловіки. За статистичними даними рак у жінок зустрічається у 38-38,6 випадках на 10 тисяч населення, у чоловіків — 2-4 випадки на 10 тисяч населення.
На жаль, останнім
часом рак на
Рівненщині частіше фіксують у запущених стадіях. На думку головного лікаря онкодиспансеру, це напряму пов’язано зі зникненням такої медичної процедури як профогляди. Раніше, констатує Григорій Максим’як, їх проходило практично все населення, кожен директор чи начальник був зобов’язаний направити підлеглих до поліклінік. На даний момент усього 43 відсотки населення задіяні у профоглядах.
Дещо краща ситуація з юнаками, які з 14-річного віку щороку проходять медогляди в рамках допризовної підготовки. Дівчата ж, журиться головний лікар пологового будинку №2 Ганна Чайка, залишаються поза увагою медиків. Хоча за юнками теж потрібно спостерігати, робити щорічні медогляди. А жінки до 40 років повинні раз на два роки робити мамограму, щоб уникнути трагедії у житті. Частково це вирішує візит до гінеколога, коли лікар оглядає й молочні залози. Адже практично 40 відсотків ракових захворювань, за словами пана Максим’яка, можна побачити та намацати руками. Найбільше хворих на рак грудної залози у Дубенському та Млинівському районах. В одному проживає найстаріше населення, в іншому — раніше активно розвивалося сільське господарство і застосовувалися хімічні добрива, а тепер мешканці відчувають його наслідки. В Україні ж найбільше хворих на рак у Полтавській області...
В ідеалі — у кожному районному центрі має бути мамограф, щоб жінки могли звернутися за консультацією. Аби забезпечити хоч якесь діагностування раку молочної залози, повідомив Григорій Максим’як, зараз встановлюють один апарат в автобус, підбирають групу спеціалістів і почнуть їздити по селах області. Чим раніше виявлений рак, тим легше його лікувати, стверджували присутні за “круглим столом” лікарі. На першій стадії хвороби виживання після лікування та операції 90-92 відсотки, на другій — близько 80, на третій — 60 відсотків. Четверта стадія раку практично не лікується.
Звісно, медикаменти для лікування доводиться купувати хворим. Єдине, що можуть надати медики, це — свої руки й знання. Є в області та місті багато медичних програм, у тому числі профілактика раку, каже головний лікар пологового будинку №1 Любов Ковальчук, але вони не підтримуються фінансово, їх виконання переноситься з року в рік.
...У цьому році 14 чоловік відмовилися від операції, мотивуючи це відсутністю коштів, мовляв, дешевше буде померти.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ