Ми у Facebook
27.11.2003, 11:24

Арсенал на Остафова виявили... через 60 років

Тиждень почався у Рівному з надзвичайної ситуації. Вранці у понеділок під час земляних робіт на вулиці Остафова виявили збройний арсенал часів Великої Вітчизняної війни.
Робітники, які розкопували фундамент прибудови до однієї з квартир, що у будинку №16, спочатку наткнулися на залишки дерев’яного ящика, під яким виявились заіржавілі металеві уламки. Так їм здалося тоді. Коли ж почали копати далі, зрозуміли, що це — зброя.
Господар квартири Віктор Лук’янчук, у минулому виконроб з тридцятирічним стажем, каже, що знайдений арсенал був не просто закопаний у землю. Той, хто його приховував, зробив обмурівок та куполоподібне накриття, куди й помістив ящик зі зброєю та боєприпасами.
За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Рівненського міськвиконкому, полковника Василя Росовського на земельній ділянці біля будинку на вул. Остафова було виявлено снаряд 105 мм, дві гранати Ф-1, одну гранату РГД, 50 патронів калібру 7,62 мм, два стволи від кулемета та карабіна часів Великої Вітчизняної.
Небезпечне місце одразу ж узяли під охорону. Знешкодженням зброї займалися представники міського відділу УМВС України й піротехнічної групи 13-го армійського корпусу, оперативна група міського управління з питань НС та ЦЗН, слідча оперативна група міського відділу УМВС, група вибухотехнічної служби УМВС у Рівненській області, черговий караул СДПЧ (спеціалізована державна пожежна частина) та бригада швидкої допомоги. Вранці у вівторок група розмінування в/ч А-3993 вивезла боєприпаси за межі міста і знешкодила. Операцію завершили о 10.30 25 листопада. Власник оселі зі спокійною душею може продовужвати будівництво веранди...
Якби трапилося щось непередбачуване, розмірковує Василь Росовський, наслідки були б трагічними — осколки гранати Ф-1 (типу “лимонки”) розлітаються на 200 метрів у різні боки. Навіть знайдений снаряд завдав би меншої шкоди.
Загалом вибухонебезпечні знахідки трапляються у Рівному до десяти разів на рік. Цьогоріч на території міста це вже четвертий випадок виявлення “іржавої смерті”. Минулоріч подібний арсенал знайшли у будинку навпроти колишнього кінотеатру “Космос”.





На правах реклами