Ми у Facebook
12.01.2006, 16:01

Кухонна естетика починається з тарілки

Оглядаючи вітрини з кухонним начинням, важко відірвати погляд від елітного посуду, що вже має свою нечисленну, але постійну клієнтуру. Приємно знати, що придбавши набір ексклюзивного дизайну, стаєш власником речі, яка претендує на раритетність.
Йдучи за вимогами ринку, широкий асортимент вишуканого посуду у Рівному пропонують відділи центрального універмагу та Будинку одягу. Тут пропонують комплексне обслуговування та працюють на замовлення за каталогами.
Середня вартість повного посудного елітного комплекту на 12 персон у середньому — чотири-п’ять тисяч гривень. Такий сервіз складається із більш ніж 80 предметів. Трохи дешевше можна придбати столовий сервіз на шість осіб — за три тисячі гривень. Набір чайно-кавовий на шість персон коштує більше півтори тисячі гривень. Але суто чайний сервіз цього ж виробництва коштуватиме близько 1200 гривень. Доукомплектувати набір вишуканого посуду можна самостійно. Так, набір тарілок обідніх (6 шт., 270 мм) обійдеться у 577 гривень; салатні (6 шт., 213 мм) — 397 гривень; супові (6 шт., 185 мм) — 538 гривень; супова чашка з тарілочкою (1 шт.) — 117 гривень; чайна чашка з тарілочкою (1 шт.) — 94 гривні. Такі набори порцелянового посуду входять до окремих колекцій, і вартість їх різна.
Серію японської порцеляни у Рівному представляє ТМ Betta дизайну “Gold mix”, “Greek key gold”, “Radius”, “Cler platino” та інші. Італійську порцеляну представляє фірма Bruno Costenaro. Італійські набори відрізняються збільшеним золотим декоруванням. Неперевершено виглядають фруктівниці, салатники та мушлі з щедрим золотим оздобленням.
І все ж, через цінову конкуренцію, український ринок досі перенасичений низькоякісним посудом. Через постійне подорожчання якісного європейського посуду деякі підприємці завбачливо привозять дешевші, майже аналогічні за дизайном, серії посуду і скла з азійських країн.
Як розповіла продавець відділу посуду “Будинку одягу” Галина Бондарчук, сервізи вітчизняного виробника інколи дорожчі за китайські. Недорогі набори посуду китайського виробництва виграють завдяки дизайну європейського стандарту і саме через це більше користуються попитом. Останнім часом особливої популярності набули прямокутні та продовгасті тарілки, крихітні салатники, які приваблюють сміливою кольоровою гамою. Разом з тим, звичним стало використовувати великі тарілки (31 см), що раніше слугували тільки підставними, як порційні. Активно зростає попит на посуд для фуршетів і шведських столів. Це різні ярусні етажерки для солодощів та фруктів, ножі для тортів, щипці тощо. Серед вітчизняного посуду теж з’являються новинки. Ось, наприклад, мідні кавоварки, виконані в Україні, коштують у кілька разів дорожче за турецькі — той випадок, коли вартість залежить від якості.

Гранована
склянка вихідна
Серед скла новинок менше. У фаворі залишається богемське скло, скло підвищеної мiцностi і продукція Бережанського склозаводу, які доповнюють відомі серії новими рішеннями. Хоча можна відзначити одну з тенденцій — наразі актуальний лише гладенький і прозорий скляний посуд. Це стосується також і кришталю, де стало менше гранування.
— Дещо змінилось призначення (застосування) кількох видів бокалів, хоча їх форма продовжує відповідати особливостям смакування різних напоїв. Так, приміром, для білого вина та шампанського використовують “Шампанку” (високий і вузький на ніжці), — розповідає ресторатор Володимир Шишкін. — Схожий формою, проте дещо нижчий і ширший — для червоного вина. “Мартінки” ж мають форму зрізаного конуса, широка поверхня якого дозволяє не лише смакувати Мартіні, а й відчувати аромат напою. Лікерний бокал відрізняється високою ніжкою та невеличкою ємністю у вигляді розрізаної кулі. Коньячний — дозволяє підігрівати напій долонями, тримаючи за широке дно злегка звужений до верху бокал на низькій ніжці. Шампанка старого дизайну сьогодні називається креманкою і використовується переважно для десертів. Високі циліндричні бокали типу “Хайбл” — для води та соків. Подібної форми, тільки дещо нижчий “Олдфешн” — для віскі. Є й універсальні бокали, дизайн яких перейняв форми кількох келихів вузького призначення і схожий на щось між шампанкою та коньячним бокалом на середній ніжці, які наповняються різними напоями.

Колір посуду коректує настрій
Доведено, що не тільки вітамінний склад страв, а й навіть колір тарілки впливає на здоров’я та настрій людини. Приміром, жовтогарячий колір випромінює радість і рятує від негативних емоцій, а настрій робить товариським і творчим, наповнюючи енергією та зміцнюючи імунну систему. Занадто гарячий колір, себто червоний, діє навпаки й бадьорить настільки, що апетит сам собою зникає. Гарно впливає на процес травлення зелений колір. Отже, не зайвими виявляться на столі зелені елементи декору на посуді чи тканині. А коли немає апетиту, варто подивитись бува чи не сірого кольору ваша тарілка. Коли ж настрій влаштовує і до столу привело лише почуття голоду — сміливо використовуйте посуд нейтрального білого кольору.





На правах реклами