Ми у Facebook
27.07.2006, 11:18

Село Маринин та його легенди

Ми піднімались на Княжу гору 15 хвилин, щоб помилуватися прекрасним вечірнім краєвидом

Газета "ОГО" прокладає маршрут у чудовий куточок Березнівщини
Що там можна побачити?
Село Маринин розташувалося у дуже зручному місці: високі пагорби й скелі у давні часи робили його неприступним, а повноводна і глибока річка сприяла торгівлі. У князівську добу тут існувало городище, згодом на неприступному березі Случі, на так званій Княжій горі, виріс замок із оборонним ровом. За його мурами, які, на жаль, не збереглися, була резиденція князів Корецьких.
Поблизу замку в урочищі Вал колись був православний чоловічий монастир. Його заснував князь Богуш Федорович Корецький (він же і побудував оборонний замок). Князі опікувалися святинею, і згодом обитель перетворилася на духовний центр Волині. Про монастир нині нагадує лише кам’яний хрест.
У долині Случі можна побачити рідкісних представників флори й фауни. Саме тут живе і гніздиться рідкісний чорний журавель, у прибережних чагарниках полюють на дрібну рибу та земноводних сірі та білі чаплі. На сивих надслучанських скелях Гніздяться соколи. Під час нашої мандрівки не раз доводилося спостерігати за польотом цих хижих птахів.
Але найцікавіше те, що поблизу Маринина росте рідкісна рослина — азалія понтійська. Науковці припускають, що цю кавказьку квітку могли привезти монголо-татари.
Уздовж берегів тягнуться чудові піщані пляжі. Пісок схожий на морський, а вода в хорошу погоду добре прогрівається. Із надр кристалічного щита, шматки якого утворюють надслучанські скелі, б’ють лікувальні радонові джерела. Одне з них живить струмок між селами Більчаки та Маринин. Тож можна тут при нагоді й підлікуватися.

Яку історію привезти?
Місцеві жителі розповідають про князівну Мар’яну (інший варіант - Мар’єн), яка закохалася у простого парубка із села. Але батько дівчини зібрався видати її заміж за родовитого вельможу. Закохані не змирилися з вироком долі й, взявшись за руки, кинулись у прірву. Та, замість того, щоб розбитись на смерть об гостре каміння, вони перетворились на пару соколів. Вже давно не стало і князя, і від замку залишився лише оборонний рів, а волелюбні птахи й досі живуть у долині річки і нагадують людям про нерозлучну пару.
Про таємничу появу азалії теж ходить давня легенда. За переказами, коли у долині Случі біля Маринина стояли монголо-татарські загони, красуня Азалія, дочка татарського вельможі, закохалася у марининського хлопця Івана. Батько, дізнавшись про захоплення доньки, наказав стратити її коханого. Азалія з туги перетворилася на квітку своєї батьківщини — азалію понтійську.

Кого це може зацікавити?
Село Маринин та прилеглі історичні пам’ятки привернуть увагу любителів старовини. Стрімкі пороги Случі та стрімкі скелі - ідеальне місце для занять активним туризмом. Вже традиційно цим маршрутом проходять сплави на байдарках та каное. На скелях можна побачити людей в альпіністському спорядженні. Саме тут проводять тренування та змагання з пішохідному туризму: підйом “потерпілого” на вершину, канатна переправа на п’ятнадцятиметровій висоті понад Случем.
Сюди можна приїхати всією сім’єю. У лісі багато суниць, грибів (за десять хвилин ми назбирали повний казанок “бабок”); у річці водиться чимало риби. Місцеві жителі хваляться впійманими десятикілограмовими сомами та щуками.

Де там можна перекусити?
У центрі села, на перехресті двох основних вулиць, поряд із великим, прибраним стрічками хрестом-фігурою, є магазин. Хоч він і без назви, тут можна купити все необхідне для втамування голоду. Ціни трохи завищені, але перевагою є те, що купити продукти можна навіть тоді, коли магазин вже офіційно зачинений. На першу ж вимогу покупців господар садиби і магазинчика продасть вам усе необхідне.
Незабаром у Маринині буде невеличка база для “зеленого” туризму. У приватній садибі завершують споруджувати дерев’яні будиночки.
Чудовим доповненням до столу будуть власноруч зібрані ягоди та гриби. Якщо пощастить, то й риби на юшку можна наловити.

Як туди дістатися?
Найпростіший маршрут до цих чудових місць: Рівне-Березне-Маринин. З рівненського автовокзалу маршрутки на Березне “ходять” майже щогодини, а звідти за чотири гривні ви без проблем доберетесь прямо в центр села. Будь-який житель Маринина покаже вам, як за десять хвилин дістатися до річки. Тут же, поряд зі спуском, і гора Княжа, і замкові рови.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Відпочинок у Карпатах

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини