Ми у Facebook
24.06.2009, 15:14

Головний лікар – це насамперед всебічно розвинена особистість

Кажуть, що театр починається з вішака. А як на мене, будь-який заклад – хоч це театр, а хоч лікарня – починається з керівника і саме з керівника. Заклади охорони здоров’я – не виняток. Навпаки, в умовах, коли в Україні немає чіткої державної політики переведення медичної галузі на засади функціонування в умовах цивілізованого ринку, успішність життєдіяльності того чи іншого конкретного медзакладу залежить насамперед саме від чіткого стратегічного бачення керівником цього закладу цілей і завдань роботи. А ще – від вірних тактичних кроків, які цей керівник застосовує, аби ці цілі й завдання знаходили практичне втілення у щоденній роботі. Саме тому напередодні Дня медичного працівника, який відзначався минулої неділі, редакція “ОГО” поставила собі за мету глибше дослідити роль керівника у діяльності закладів охорони здоров’я, і не взагалі, а саме на Рівненщині.
Експертне опитування на цю тему стало своєрідним продовженням рейтингових спецпроектів “ОГО” під умовною назвою “ТОП-20”. Нагадаємо, у жовтні минулого року ми визначали “топову двадцятку” найвпливовіших місцевих політиків, у березні нинішнього року – двадцятку найвпливовіших жінок. Цього разу ми також запропонували визначити таку двадцятку нашим експертам (а це 150 осіб, серед яких – керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області, міст та районів Рівненщини; депутати місцевих рад, зокрема члени постійних комісій з питань охорони здоров’я Рівненської обласної та міської рад; підприємці, керівники трудових колективів та бізнес-структур, підприємств, установ, організацій; журналісти та редактори місцевих ЗМІ, творча інтелігенція). Проте, не ранжування шанованих в області керівників медичних закладів за рейтинговими сходинками стало цього разу найпершим нашим завданням у рамках проведення рейтингу. Ми віддали перевагу не кількісному, а якісному методу дослідження – а відтак, додали до рейтингової анкети ще два запитання, які саме й мали на меті розкрити бачення експертним середовищем ролі сучасного керівника медичного закладу в його діяльності.
Отже, насамперед ми запитали у наших експертів: “Ким насамперед повинен бути керівник медичного закладу?” З-поміж можливих ролей керівника ми виділили п’ять, шостий варіант – це коли керівник поєднує всі ці якості. Можна було назвати більше одного варіанту відповіді.
“На чому керівник медичного закладу має зосереджувати найбільше уваги в своїй діяльності на сучасному етапі?” Таким було друге запитання під час нашого дослідження. Так само респонденти могли вибрати декілька варіантів відповіді, але не більше трьох.
Якщо відійти від цифр і спробувати виділити певну тенденцію, то, як на мене, вона очевидна: експерти виразно ставлять на перше серед якостей керівника медичного закладу саме особистісні, людські характеристики. (Це і високий загальнокультурний рівень, і всебічна розвиненість керівника, і його публічна відомість, авторитетність як експерта з медичних питань). До пріоритетів у його роботі також відносять роботу з людьми – як з колективом (пошук і розстановка кадрів, турбота про якість їхньої роботи), так і з пацієнтами (постійна увага до культури обслуговування в мед закладі). Умовну другу сходинку займає блок питань, який стосується роботи керівника саме як менеджера в умовах ринкової економіки, і це цілком логічно.
Ось як, приміром, пояснює це наша колега-журналіст – редактор обласного тижневика “Медичний вісник” Тетяна ПОЛЯНСЬКА. За родом своєї роботи вона постійно безпосередньо взаємодіє з керівниками медичних закладів – а отже може говорити по суті нашого питання доволі фахово, зі знанням справи:
— У сучасних умовах головний лікар, насамперед, має бути досвідченим менеджером. Адже нині він повинен не тільки координувати процес роботи медзакладу, а й вміти заробляти гроші для функціонування закладу. Тож економічні і юридичні знання стануть в нагоді. До того ж ця людина має бути прикладом для колективу. Організувати роботу так, аби фахівці з досвідом передавали свої вміння та навички молодим лікарям. Керівник медичного закладу також має працювати й над питання удосконалення та придбання новітньої апаратури для медичного закладу, впровадження у закладі сучасних методик лікування.
Схожої думки дотримується і відомий у Рівному підприємець, член міськвиконкому Олександр САЧУК:
– Головний лікар, звичайно, має бути лікарем-професіоналом. Чітко розуміти потреби свого медичного закладу і хворих. Але окрім того, він повинен мати другу професію – адміністратор. А ще – брати активну участь у громадському житті і бути активною часткою суспільства.
– Головний лікар будь-якого медичного закладу, звісно, має бути фахівцем у своїй професії, – погоджується ще один учасник нашого експертного опитування, заступник міського голови Рівного Андрій ФІЛІН. – Але чи не найголовнішою його якістю має бути управлінський талант. Він має підібрати фахівців, які будуть якісно і віддано працювати задля здоров’я людей. Такий медичний заклад завжди матиме авторитет.
А ось політична діяльність керівника медзакладу за результатами нашого опитування відсувається на третій план – очевидно, дається взнаки втома від політизації медицини – у той час як вирішення елементарних питань переведення галузі на ринкові рейки гальмується з року в рік. Натомість медичні проблеми вже за сумною традицією періодично стають предметом політичних спекуляцій, особливо в період виборчих кампаній. І здається, що наступні президентські перегони не стануть винятком...
Утім, годі про сумне. Навіть і в цих умовах успішні керівники дають раду медичним закладам – і здобувають відповідне визнання. У тому числі – і наших експертів. Цього разу ми вирішили відступити від принципу оголошувати всю рейтингову двадцятку – все-таки медицина – галузь делікатна, і не завжди доречним видається напряму порівнювати досвідчених медиків, які керують закладами абсолютно різних профілів. Тому звернемо увагу лише на першу п’ятірку за підсумками анкетування. До неї увійшли головний лікар обласної клінічної лікарні Мирослав Семанів, головний лікар Рівненської центральної міської лікарні Євген Кучерук (вони з однаковою кількістю голосів розділили 4-5 місця), головний лікар обласного онкологічного диспансеру Григорій Максим’як (3 місце), головний лікар обласної дитячої лікарні Віталій Бойко (2 місце) та, зрештою, очолив умовний рейтинг найвпливовіших керівників медичних закладів Рівненщини головний лікар обласного клінічного лікувально-діагностичного центру імені Віктора Поліщука Ігор Шумлянський.
Думаємо, не варто списувати з рахунку суб’єктивність будь-якого подібного дослідження. Втім, лідерство в “двадцятці” Ігоря Шумлянського було поза сумнівами для редакції – і виявилось таким і для експертів. Думається, “пальму першості” головному лікареві діагностичного центру віддали саме через його відповідність тим критеріям оцінки діяльності та, власне, самої особистості керівника медичного закладу, які назвали наші експерти. Широта поглядів, стратегічне мислення, чітке бачення цілей діяльності та вміння “зарядити” ними колектив, високий загальноосвітній та загальнокультурний рівень, постійне підтримання здорового способу життя й навіть бездоганний зовнішній вигляд – все це називали експерти “ОГО” як аргументи на користь лідерства в рейтингу саме Ігоря Шумлянського.
А як же оцінює результати дослідження сам переможець рейтингу? Ось що сказав він у бліц-інтерв’ю для “ОГО”:
– Дослідження завершене – та його матеріали, думаю, ще стануть у пригоді керівникам медичних закладів області, адже погодьмося: думка експертів містить чимало корисної інформації для роздумів, вивчення та узагальнення. А головне – для використання в подальшій практичній роботі – на благо медичної галузі й заради збереження здоров’я наших земляків.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра