Ми у Facebook
30.09.2009, 16:21

ВОНА працює, а їм ніде лікуватись

Юлині мільйони так і не надійшли. Рівненський обласний онкодиспансер досі чекає 29 мільйонів гривень на добудову другого корпусу. Про це на сесії обласної ради заявив голова облдержадміністрації Віктор Матчук.
Обіцянка – цяцянка. Вже місяць Рівненський обласний онкологічний диспансер чекає 29 мільйонів гривень на добудову другого корпусу. Їх обіцяла дати прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час свого останнього візиту на Рівненщину. Втім, грошей немає – про це на сесії розповів голова Рівненської обласної адміністрації Віктор МАТЧУК.
– Попри обіцянки, мільйони на добудову другого корпусу онкодиспансеру так і не надійшли. Причина – невідкрита бюджетна програма. Через це ми змушені чекати. Скільки – не знаю.
Медики кажуть: добудувати заклад потрібно для того, аби забрати хворих зі старого корпусу, що у Тютьковичах. Умови перебування там жахливі.
– Нині 16 тисяч 600 хворих перебуває на обліку у нашому медичному закладі, – розповідає головний лікар Рівненського обласного онкологічного диспансеру Григорій МАКСИМ’ЯК (на фото). – Двісті двадцять лежать на стаціонарі, частина з яких – у старому корпусі у Тютьковичах. Умови для перебування там не підлягають жодній критиці. Тому треба якнайшвидше добудувати другий корпус, аби їх забрати.
Двадцять дев’ять обіцяних мільйонів гривень не вистачить для повної добудови лікувального закладу. Хоча дасть можливість створити додаткових 300 ліжко-місць для пацієнтів. Проблем усіх це не вирішить, але на якийсь час закриє питання лікування хворих.
– Ми й не передбачали, що 29 мільйонів нам вистачить для повної добудови, – додає головний лікар. – Завдяки ним ми лише завершимо будівництво пускового комплексу другої черги. Але цього вистачить, щоб перевести хворих зі старого приміщення. Потім будуть будуватися друга і третя черги.
Для повної добудови потрібно 90 мільйонів гривень. Утім, ця цифра є неточною. Адже з кожним місяцем будівельні матеріали дорожчають і вартість ремонтних робіт – також.
Коли надійде хоча б частина обіцяних урядом коштів, ніхто не знає. Прем’єрка мовчить, рівненські чиновники на місцях не прогнозують її дії. Найбільше від цієї невизначеності та байдужості страждають самі онкохворі. Їм і надалі доведеться тіснитися у маленьких палатах та чекати тижнями на операцію через брак операційних. Мабуть, перебратися з нового року, як обіцяв уряд, до відремонтованого корпусу їм не вдасться...






На правах реклами