Ми у Facebook
05.05.2010, 17:45

Чи добре шлунку з ними? Як насправді діють “Мезим”, “Ензибене” та “Фестал”

Стіл ломиться від страв: ковбаса, м'ясо, варена картопля, пироги — аж слинка потекла. “Зараз подивимось, що ти за чоловік”, — погрозливо сміється батько дівчини над залицяльником, що приїхав у село знайомитися. Той хоча в окулярах і виглядає слабаком, але на словах матері “А ось і варенички!” ковтає дві пігулки “Мезиму” і впевнено відповідає: “З задоволенням!”. “Мезим — шлунку добре з ним”, — не втомлюється пояснювати реклама.

За даними Індустріального телевізійного комітету, який об’єднує центральні канали, з початку 2009 року “Мезим форте” тримає третю позицію за обсягами реклами серед лікарських засобів в Україні.
Чи діє реклама? За даними компанії “Моріон” — провідного аналітичного центру у нашій фармацевтиці, за останні два роки “Мезим форте” в Україні продано на десятки мільйонів гривень. Він у п’ятірці ліків-бестселерів.

Чи це розумна витрата грошей?
З чого складається “Мезим”
Як свідчить інструкція, єдиний діючий компонент “Мезиму” — речовина панкреатин. Усе інше — технічні добавки для кольору і вигляду. Панкреатин виробляють з 1897 року. Перший патент на нього отримала компанія Solvay Pharmaceuticals, яка і зараз виробляє препарат під маркою “Креон”.

Панкреатин — це суміш ферментів, потрібних для перетравлення їжі: ліпази (діють на жири), протеази (білки) та амілази (вуглеводи).
Панкреатин зараз найчастіше виробляють з підшлункової залози свиней. У них ферменти найбільше подібні до людських. Крім “Мезиму”, в формулярі для наших лікарів Міністерство охорони здоров’я наводить ще 19 препаратів, що містять виключно панкреатин, у тому числі шість — вітчизняного виробництва. Найвідоміші зі списку — “Ензибене” і “Креон”.

Є ще комбіновані препарати, що містять крім панкреатину допоміжні речовини (порошок жовчі, наприклад). З цього переліку – “Фестал”, який ненабагато відстає від “Мезиму” у рекламній кампанії. У ролику “Фесталу” шлунок б’ється із сосискою на боксерському рингу під гаслом: “Шлунок не зможе – “Фестал” допоможе”.

Що отримує шлунок?
Півроку тому Організація роботодавців медичної галузі України на чолі з Валерієм Печаєвим вчинила скандал щодо реклами “Мезиму форте”. Українські виробники назвали її оманливою. Справу розглядав Антимонопольний комітет. Яким був результат? Компанія “Берлім Хемі” — виробник “Мезиму” — зобов’язалася дописати в інструкції, що він не містить так званої кишковорозчинної оболонки.

Чому це важливо? Річ у тім, що травлення відбувається зовсім не у шлунку — про що реклама “Мезиму” мовчить.

У шлунку їжа обробляється шлунковим соком і м’язами, які допомагають подрібнити її.

“В результаті вся їжа перетворюється на масу з малесеньких грудочок діаметром до двох міліметрів, яка називається хімусом. У такому вигляді все це потрапляє до кишківника, де й перетравлюється ферментами. У шлунку ферменти не потрібні”, — пояснює Олексій Кожевніков — в.о. директора Україно-німецького гастроентерологічного центру “БІК-Київ” при Національному медичному університеті імені Богомольця.

Він ніколи не призначає своїм пацієнтам три найбільш розкручені в нас препарати з панкреатином — “Мезим форте”, “Фестал” та “Ензибене”. Чому? Тому що пігулки, які шлунок не може подрібнити, потрапляють до кишківника набагато пізніше за їжу. В цьому випадку ферменти мало допомагають.

Лікар Кожевніков призначає препарат з панкреатином, який випускають у желатинових капсулах. Всередині них так звані міні-мікросфери діаметром до двух міліметрів. Американські гастроентерологи з’ясували, що оптимальна величина гранули для успішного потрапляння до кишківника — 1,4 міліметра. Препарати з панкреатином, що використовуються у Британії та США (це “Зенпеп”, “Котазим”, “Креон”, “Нутризим”, “Панкрекс”, “Панкреаз” та “Панкреліпаз”) мають форму саме міні-мікрогранул, а не пігулок.

Окрім запізнення, панкреатин в органах травлення зустрічається з іншим викликом. Він може роз’їдатися кислотою у шлунку. Кожна мікрогранулка в закордонних препаратах, а також таблетки “Ензибене” і “Фестал”, мають захист від кислого середовища. “Мезим форте” не має цього. Без захисту від кислоти значна частина ферментів руйнується і миттєво нейтралізується ще у шлунку, не доходячи до кишківника.
А тепер — головне питання.

Чи потрібен “Мезим” здоровій людині?
Переглянувши сайти американської Food and Drug Association (FDA) — головного органу контролю за їжею та ліками у США — та Британского державного медичного формуляру, “Свідомо” з’ясувало, що у цих країнах препарати панкреатину не можна купити самостійно — їх виписують лікарі за рецептами. Їсти ферменти просто так там не дозволено.
“Здоровій людині, у якої підшлункова залоза не уражена, не потрібно вживати штучні ферменти. По-перше, правильно їх дозувати зможе тільки лікар. Активність препаратів панкреатину вимірюється в одиницях активності ліпази. Для нормального травлення на один раз потрібно в середньому 25 000 одиниць ліпази”, — коментує гастроентеролог Кожевніков.

Скільки ж тоді треба з’їсти “Мезиму форте”, якщо активність однієї таблетки — 3 500 одиниць ліпази?

Важливо усвідомлювати ще один ризик. Якщо є здуття живота, біль у шлунку, то проблема не завжди у нестачі ферментів. З пігулками ви можете пропустити серйозне захворювання.

Той самий панкреатит — порушення роботи підшлункової залози. Це тяжке захворювання може виникнути через алкоголь або як супутник цукрового діабету. Коли у людини розвивається панкреатит, вона починає частіше бігати до туалету, страждає проносом, у випорожненнях з’являються часточки неперетравленої їжі. Вона їсть, але не засвоює поживні речовини.

Врешті, слід пам’ятати, що регулярний прийом панкреатину може і сам призвести до захворювання — фіброзу кишківника. Це рубцювання стінок різних відділів кишківника. Про це на сайті FDA попереджає спеціально створений медичний гід з панкреатину.

Якщо вашій “підшлунковій сил бракує”, як говорить реклама “Ензибене”, то час замислитися, чому це відбувається. І піти до лікаря, а не приймати пігулки на свій розсуд. Власне, це і вказано у телерекламі та інструкціях згаданих препаратів. Але таким дрібним шрифтом, що ми не помічаємо їх за красивим фірмовим слоганом.

І найпростіша порада.
Гастроентерологи, дієтологи, з якими ми консультувалися, в один голос заявляли: здорова людина не повинна їсти стільки, щоб не справлялися її органи.

Збалансована в міру жирна і калорійна їжа — це запорука здорового і довгого життя без навантаження на організм. Не треба об’їданням за допомогою пігулок доводити, що ви — гарний наречений.
“Реклама має бути набагато більш коректною. Це стосується усіх лікарських засобів”, — підсумувала головний гастроентеролог Міністерства охорони здоров’я України Наталя Харченко.


Навіщо пропагувати переїдання?
Серед інших запитань, “Свідомо” запитало це у виробників препаратів з панкреатином:

Віталій Кірик, директор ТОВ “Ратіофарм Україна”, яка пропонує “Ензибене”: “Ми діємо в межах українського законодавства і запровадили коректну рекламу. В ній не говориться про шлунок і ми навмисне уникали зображення людини у кадрі. Говориться про підшлункову залозу, яка внаслідок вживання незвичної, жирної їжі може виробляти недостатньо ферментів. Ми не орієнтуємося на масового споживача, а більше спрямовуємо зусилля на донесення інформації до тих, у кого реальні проблеми. А щодо таблетованої форми або форми мікрогранул, то наш препарат пройшов усі необхідні українські експертизи і визнаний якісним”.

Виробники “Мезиму форте” — “Берлін-хемі АГ” (Менаріні груп, Німеччина) і “Фесталу” — Авентіс Фарма Лімітед (Індія) не відповіли на запити “Свідомо”. На офіційному сайті “Берлін-хемі” є звернення директора представництва Олега Іщенка саме з приводу “Мезиму”:
“Представництво компанії спростовує обвинувачення у недобросовісній рекламі препарату МЕЗИМ®ФОРТЕ та заявляє про його умисну дискредитацію. Ефективність та безпека препарату МЕЗИМ®ФОРТЕ підтверджені багаторазовими клінічними дослідженнями, проведеними як в Україні, так і в інших розвинених країнах Європи. Представництво компанії “Берлін-Хемі АГ” звертає увагу, що МЕЗИМ®ФОРТЕ входить до групи лікарських засобів, дозволених для безрецептурного продажу, і його ре­кламна кампанія проводилася і проводиться згідно з чинним законодавством України. Лікарські засоби, які містять панкреатин у лікарській формі без оболонки, стійкої до кислоти, застосовуються у клінічній практиці як в Україні, так і за кордоном для прискорення зняття больового синдрому при захворюваннях підшлункової залози. У листку-вкладиші, затвердженому МОЗ України, який обов'язково є у кожній упа­ковці препарату, наводиться докладна, коректна й необхідна споживачу інформація щодо застосування”.

Скільки коштує панкреатин?
(за даними http://medbrowse.com.ua)
“Мезим форте” (активність ліпази — до 3500): від 10,87 до 14,30 гривні.

“Фестал” (активність ліпази — до 6000): від 47,83 до 68,45 грн.

“Ензибене” (активність ліпази — до 3500): від 10,50 до 13,89 грн.

“Панкреатин” (ТОВ “Здоров’я” (Харків), ВАТ “Вітаміни”, ВАТ “Технолог” (Умань), ТОВ “Тернофарм” (Тернопіль): від 2,45 до 19,78 грн.

“Креон” (активність ліпази — до 10000): від 49 до 64,30 грн.






На правах реклами