Ми у Facebook
28.03.2003, 16:16

Зірвав квітку — плати гроші

Як тільки погода нагадає про весну, на вулицях міста з’являються продавці перших лісових квітів. Невеличкий букетик підсніжників коштує небагато, тому кожен чоловік може його придбати для своєї дружини чи дівчини. Продавці, як правило, стоять на всіх центральних вулицях-перехрестях.
— Ми разом з працівниками санітарно-екологічної міліції постійно займаємось проблемами продажу весняних квітів, — говорить головний спеціаліст відділу контролю біоресурсів та заповідних справ Державного управління екології та природних ресурсів у Рівненській області Ігор Жайворон. — Особливо болюче стоїть питання з підсніжниками складчастими. Ці квіти занесені до Червоної книги України і ми стежимо, щоб їх не зривали в лісах. Але з початком весни селяни (особливо наближених до обласного центру районів) привозять їх у Рівне для продажу...
За словами пана Ігоря, головна проблема полягає в тому, що підсніжники легко культивуються, тому продавці говорять, що привезли їх із власного городу. Але це не завжди так. Принаймні підтверджують результати чисельних перевірок.
— Порушників ми притягаємо до адміністративної відповідальності за статею 91 “Збір рідкісних рослин”, — наголошує він.
Підсніжники незабаром одцвітуть, і в лісах Рівненщини з’являться конвалії, анемони, коноздрі. Перша з них кілька років тому була також занесена до Червоної книги, але сьогодні популяція квітки значно зросла. Тому в останній редакції Червоної книги конвалія просто віднесена до рідкісних рослин.





На правах реклами