Ми у Facebook
05.12.2010, 16:53

На Рівненщині біля цілющого джерела зробили сміттєзвалище [+ФОТО]

Цілюще джерело поблизу Степані терміново потребує допомоги. На тлі збудованої біля водойми каплички виникло сміттєзвалище. І доки одні жителі Степані та навколишніх сіл хвилюються, щоб не забруднилася вода у джерелі, інші продовжують вивозити туди сміття.
— Коли була російсько-шведська війна, то тут неподалік зупинялася частина армії Карла XII. І один з його полководців після поранення осліп. Це було влітку і солдати вирішили вмитися та напитися води з цього джерела. Коли умився цей полководець — одразу ж прозрів. Після цього він звелів своїм солдатам побудувати тут капличку, — розповідає історію джерела його нинішня доглядальниця Любов Ягіш.

Так це було чи ні — достеменно не відомо. Але поблизу джерела кілька століть стояла капличка. Радянська влада у 60-х роках минулого століття капличку розвалила. І лише кілька років тому місцева громада власними силами її відбудувала та впорядкувала джерело. Нині за водою сюди з'їжджаються не лише з навколишніх сіл та районів, а й з інших областей. Адже вода не лише добра, а й цілюща, кажуть місцеві жителі.

Але вже невдовзі ця вода може перетворитися з живої на мертву. Усе через сміттєзвалище, яке знаходиться за кілька сотень метрів від каплиці. Зазвичай тут копають ями, потім заповнюють сміттям, та засипають знову. Селяни кажуть, підземні води від смітника течуть до джерела. Тому, аби вберегти цілющу воду, вимагають закрити звалище. Тим паче, що у Степані є куди перенести сміттєзвалище.

— До Степанської селищної ради входить п’ять населених пунктів. Усі звозять свої відходи на сміттєзвалище, що поблизу джерела. Селищні депутати та голова готові посприяти закриттю цього смітника і відкриттю нового за Степанню. Але потрібно, щоб і люди з навколишніх сіл відмовилися возити сміття сюди, — каже селищний обранець Степан Катюха.

Щоправда, як привчити мешканців навколишніх сіл возити сміття на нове сміттєзвалище, місцева влада та активісти поки не знають. Утім, кажуть, робитимуть усе, аби змінити свідомість людей.















На правах реклами