Ми у Facebook
24.02.2011, 15:29

В Україні ліквідують дільничних лікарів, а "швидка" приїде за 10 хвилин

Під час медичної реформи кількість лікарень і вузькопрофільних спеців скоротять. Лікарі кажуть, це робити поки рано.
Через три роки всіх нас будуть обслуговувати не звичні дільничні, які лікують окремо дітей і дорослих, а сімейні лікарі, "швидка" приїжджатиме не пізніше, ніж через 20 хвилин в будь-яке село (в місті — через 10 хвилин), а лікарні перестануть скаржитися на брак ліжок і ліків. Усе це повинно стати реальністю в ході медичної реформи, яка спочатку пройде у вигляді експерименту в трьох областях: Вінницькій, Донецькій і Дніпропетровській (він тут уже запускається). Про це пише СЕГОДНЯ.

Офіційно ж експеримент стартує, швидше за все, в березні, після того, як в Раду буде подано відповідний законопроект. Як запевняє куратор реформи, заступник голови президентського секретаріату Ірина Акімова, реформа буде йти по трьох напрямках: зміна мережі лікувальних установ, системи фінансування (у лікарень буде більше прав у розпорядженні коштами, які вони зможуть пускати на надбавки лікарям, наприклад) і контролю якості. Ключовий аргумент: Україна — на одному з перших місць в Європі за кількістю ліжко-місць і водночас — за рівнем смертності. А це означає, що у нас багато лікарень "з'їдають" бюджетні гроші, де не можуть надати гідну допомогу.

Госпітальні округи. Реформа передбачає ліквідувати звичну мережу районних лікарень. Усю країну поділять на госпітальні округи, в кожному з яких будуть лікарні чотирьох типів. Наприклад, у Донецькій області передбачається створити не менше 39 госпітальних округів і 74 центри надання первинної медичної допомоги, де працюватимуть сімейні лікарі, розповіла "Сегодня" перший заступник начальника Донецького обласного управління охорони здоров'я Тамара Циганок. У Вінницькій — близько 10 округів.

Будуть зменшувати? Лікарі побоюються, що в ході реформи їх будуть скорочувати. "Нас збирали на нараду. Тих, хто молодше 50 років, пропонують за півроку перепрофілювати на сімейних лікарів, які будуть лікувати і дорослих, і дітей, — розповіла лікар-педіатр Ірина К. — А педіатри будуть вважатися вузькопрофільними спеціалістами. Але якщо педіатру легко переключитися на лікування дорослих, то терапевту на дітей — складно. А що буде з тими, хто старший 50 — не кажуть, напевно, будуть звільняти". Втім, чиновники запевняють, що скорочень не буде. "Питання про звільнення лікарів зараз взагалі не стоїть", — запевняє Акімова. "У нас брак лікарів. Але невелику кількість медиків будуть переучувати", — зазначила Циганок.

"Швидка". У Дніпропетровській області, де вже йде реформа, поки задоволені не всі. Наприклад, нещодавно тут помер молодий чоловік, який страждав на епілепсію, не дочекавшись "швидкої". Місцеві жителі звинувачують реформу — мовляв, раніше була своя "швидка", котра приїжджала за лічені хвилини, тепер же бригада добирається до них з райцентру. Губернатор Дніпропетровщини, навпаки, запевнив, що після реформи "швидка" приїжджатиме набагато швидше. Зокрема планується, що на виклик буде виїжджати найближча машина. Усі "швидкі" передбачається оснастити GPS-навігаторами.
Відомий лікар Євген Комаровський вважає, що адекватний сімейний лікар може економити державі тисячі тисяч, причому і "швидкій" доведеться виїжджати набагато рідше: "Але спочатку треба "зробити" сімейних лікарів, а потім уже реформувати лікарні та інше". Інакше, вважає він, через велику кількість безграмотних сімейних медиків люди не будуть отримувати нормальну допомогу.

П'ять кроків медичної реформи

1. Кожна область буде поділена на госпітальні округи (кожний буде обслуговувати 100 000 чоловік). В окрузі буде одна багатопрофільна лікарня, лікарня інтенсивного лікування, одна лікарня для відновного лікування, одна лікарня для планового лікування хронічно хворих, один хоспіс та один заклад медико-соціальної допомоги.

2. У простих випадках (застуда, невеликі травми) допомогу надаватимуть сімейні лікарі — як дорослим, так і дітям, а в разі потреби — направляти на лікування в стаціонар. На сімейних лікарів перенавчатимуть вузькопрофільних фахівців, яких дуже багато.

3. Вимоги до "швидкої допомоги" будуть більш жорсткими: бригада повинна буде приїхати на виклик у місті за 10 хвилин, а в селі — за 20 хвилин (зараз норматив по місту 15 хвилин, по сільській місцевості — 30 хвилин).

4. Зарплата лікарям буде складатися з двох частин: ставка та доплата за якість роботи, щоправда, за якими критеріями їх будуть оцінювати, поки точно невідомо (коефіцієнти належить затвердити МОЗ).

5. Зараз реформа стартувала в трьох областях: Донецькій, Дніпропетровській і Вінницькій як експеримент, який триватиме три роки.

Джерело: СЕГОДНЯ





На правах реклами