Ми у Facebook
18.04.2011, 14:15

Як правильно зберігати харчі, щоб уникнути отруєнь: поради рівненських лікарів

Напередодні Великодніх свят не хочеться говорити про щось погане та неприємне. Але слід пам'ятати, що при легковажному ставленні до вмісту вашого продуктового кошика можуть бути зіпсовані не тільки святковий настрій, а й здоров'я.
Від асортименту продуктів на полицях українських магазинів у рівненських споживачів розбігаються очі. Але кількість зовсім не означає якість. Щоденно ми, рівняни, зіштовхуємося із фактами появи на ринку неякісних, фальсифікованих продуктів харчування, з численними випадками отруєнь.

Спалахи гострих кишкових інфекцій періодично трапляються в різних країнах світу. На жаль, не рідкість вони і для Рівного. Але казати про ці захворювання, як про щось неминуче, було би неправильно. Здебільшого причиною спалаху гострих кишкових інфекцій є порушення санітарно-епідемічних норм та правил особистої гігієни, а також споживання населенням недоброякісних харчових продуктів, придбаних у місцях стихійної торгівлі. Особливо небезпечними в цьому плані є продукти тваринного походження — м'ясні, молочні та рибні, внаслідок споживання яких можна захворіти на дизентерію, сальмонельоз, трихінельоз, сибірку, інші інфекційні хвороби, а також заразитися гельмінтами. Велику небезпеку становлять і рибні (риба в'ялена, копчена) та м'ясні продукти (тушонки) домашнього виготовлення, що продаються з рук. Вони найперше становлять ризик виникнення такого захворювання, як ботулізм, яке характеризується високою смертністю.

Згідно зі статистичними даними, за 2010 рік в Україні було зареєстровано 42 спалахи гострих кишкових отруєнь, в результаті яких постраждало 717 людей, із них 290 дітей.

Детальніше на сайті "Рівненської газети"





На правах реклами