Ми у Facebook
18.05.2011, 07:52

Податковий кодекс у запитаннях та відповідях

В який термін фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, зобов'язана перерахувати ПДФО з отриманих доходів?
- Яку суму відрядних потрібно відображати в податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ?

В податковому розрахунку за формою № 1ДФ під ознакою доходу "118" відображається: вчасно не повернута сума перевищення над сумою витрат платника податку на відрядження; вчасно не повернута сума перевищення над сумою фактичних витрат платника податку на здійснення окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок особи, що їх надала.

Роз'яснення Податкового кодексу України

- Чи потрібно суб’єкту господарювання юридичній особі при нарахуванні (виплаті) доходу фізичній особі-підприємцю – платнику єдиного податку утримувати з виплачених доходів податок на доходи фізичних осіб?

Особа, яка виплачує дохід (виручку) на користь фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку, не оподатковує дохід під час здійснення виплати такого доходу (виручки) по видам діяльності, зазначеним у Свідоцтві. Якщо дохід виплачується по іншим видам діяльності (не зазначеним в Свідоцтві платника єдиного податку), то такий дохід оподатковується податковим агентом за загальними правилами оподаткування для фізичних осіб.

- Яким чином оподатковується податком на доходи фізичних осіб дохід від надання в оренду нерухомого майна фізичною особою юридичній особі згідно з нормами Податкового Кодексу?

Доходи від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомого майна фізичною особою юридичній особі оподатковується податковим агентом (орендарем) під час їх виплати за його рахунок за ставкою 15%, а у разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011р. 9410 грн.), за ставкою податку 17% суми перевищення.

Роз'яснення Податкового кодексу України

- В який термін фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, зобов'язана перерахувати ПДФО з отриманих доходів?

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплачують суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ними податковій декларації. Декларація подається до 1 травня поточного року.

- Як формується загальний оподатковуваний дохід та сума витрат фізичною особою-підприємцем на загальній системі оподаткування, а саме за касовим методом чи за першою подією?

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755, об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця. При цьому, оскільки виручкою фізичної особи - підприємця вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, то датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (у касу) або отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів, тобто застосовується касовий метод. До складу витрат включаються тільки витрати, які пов’язані з отриманням доходу та підтвердженні відповідними документами про їх оплату.

За матеріалами Відділу масово-роз‘яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне





На правах реклами