Ми у Facebook
26.05.2011, 10:05

Рівненські студенти протестували проти "совкового" законопроекту про вищу освіту

Рівненські студенти зібралися в центрі Рівного 25 травня, щоб долучитися до заганальнонаціональної акції протесту, спрямованої проти "деградації вищої освіти". Щоправда, як виявилось, не багато рівненських студентів переймаються новим совковим законопроектом.
Ті, хто прийшов на центральний майдан міста, протест свій висловлювали проти багатьох недоліків у вищій освіті. Також згадали й інші законопроекти у цій галузі, які не враховують вимоги студентства.

Таку акцію проводять у понад 20 містах України. У Рівному головним організатором виступив голова РОМГО "Фундація Регіональних Ініціатив" Зураб Кантарія. За його словами, студенти таким чином вимагають надати автономію ВНЗ, зберегти принцип нарахування стипендій та підвищити їх до прожиткового мінімуму, зменшити навчальне навантаження на викладачів та припинити тиск на органи студентського самоврядування.

- Такі акції протесту відбуваються в більш ніж 20 містах України. Ми робимо це для того, щоб не допустити для реєстрації законопроекту про вищу освіту, який на даний момент Міністерство освіти намагається "пропихнути" на затвердження до Верховної Ради.

Працівники міністерства кажуть, що розробляли такий законопроект разом їз студентами. Насправді це не так. Після роботи із студентами закон оприлюднили зовсім інший. Там не врахували жодної з пропозицій, які надійшли від всеукраїнської студентсьої ради.



Тому ми почали протест проти таких дій міністра освіти Дмитра Табачника. Ми проти того, щоб зменшували держзамовлення в державних ВНЗ, також просимо про те, щоб не зменшували рівень стипендіального фонду, не підвищували плату за гуртожитки. Також просимо підвищити плату самим викладачам, щоб таким чином підвищити якість освіти, - зазначає Зуруб Кантарія.

Як не дивно, але рівненське студенство зайняло не дуже активну позицію. Не відомо, чим викликана така байдужість. Зураб Кантарія припускає, що більшість студентів не змогло прийти через сесійний період. Організатори запевняють, що такі протести проводитимуть і надалі. Головна їх мета — достукатись до влади, та звернути увагу на недоліки у сучасній вищій освіті.





На правах реклами