Ми у Facebook
23.06.2011, 12:53

На Рівненщині депутата побили через землю?

В одній із сільських рад за землю зчепилися депутат та сільський голова. Зчепилися не у словесній суперечці, а в бійці з переломами.
Як стверджує депутат Олександрійської сільської ради (Рівненський район) Сергій ОСТАПОВИЧ, який очолював земельну комісію сільради, саме за землю його й побив... сільський голова Олександрії Ігор СМОЛЯР:

— 27 травня ми зібрали земельну комісію, розглянули 25 питань, які мали бути винесені на сесію. За два дні, напередодні засідання сесії, яке відбулось 31 травня, я зателефонував землевпоряднику нашої сільської ради. Вона сказала, що є ще чотири питання, які будуть внесені на розгляд сесії. У день сесійного засідання я приїхав в сільську раду, зайшов у кабінет до землевпорядника. Там були сільський голова Ігор Смоляр, іще один депутат сільської ради Максим Ковальчук, інші депутати збиралися на сесію. На столі у землевпорядника я побачив папку з документами. Сказав, що хотів би подивитися ті питання, які також будуть внесені на розгляд, але не пройшли комісію. Сів за стіл спиною до дверей. Голова сільради сказав Максиму Ковальчуку, щоб він подивився, аби я ознайомився з документами. А виходячи з кабінету, Смоляр вдарив мене по обличчю. Я схопився, відштовхнув його, а він продовжив наносити мені тілесні ушкодження і ногами, і руками. Звісно, зопалу не обійшлося й без грубого слова. Я почав кликати на допомогу секретаря ради Михайла Горбатюка. Він мені потім розказав, що не міг потрапити у кабінет, бо Ковальчук підпирав навмисне двері. Але він все ж зайшов, нас з головою розборонили. Я вийшов на вулицю. Відразу розповів про те, що сталося, депутатам, які там стояли, зателефонував у міліцію, повідомив про подію. Зателефонував одразу і заступнику голови райдержадміністрації.

Але оскільки питання були тяжкі, їх треба було вирішувати, бо ж це земельні питання, я повернувся на сесію міської ради. Пробув там до 17 години. Після сесії приїжджали працівники міліції, вони з моїх слів написали заяву, бо я не міг писати. Як виявилось, у мене був зламаний палець.

У приміщенні сільради ведеться відеоспостереження, за яким можна було б встановити чітку послідовність подій: хто кого перший і за що вдарив. Я тричі привозив працівників міліції, щоб вони вилучили системний блок, де воно зберігається, але Смоляр не давав цього зробити. Лише на третій раз нам вдалося вилучити системний блок, але подивитися відео теж не змогли: відеозйомка не здійснювалась через людський фактор, — доводить депутат.

Як розповів Сергій Остапович, за медичною допомогою звернувся до медиків. Має висновок експерта судмедекспертизи про те, що “тілесні ушкодження середньої тяжкості”.

— Це не перший випадок, коли Ігор Смоляр наносить мені тілесні ушкодження, — продовжив пан Остапович. — Щоправда, попередні рази — без свідків. Іще раніше я вже возив заяви людей, яким він також наносив тілесні ушкодження, ламав руки, доводив до нервового зриву. Це узурпатор при владі, і ніхто нічого йому не може зробити. Я підняв це питання відразу ж на сесії 31 травня, але депутати прийняли рішення, що мають винести рішення правоохоронні органи.

Що ж до причин, які призвели до конфлікту, то їх депутат називає кілька.

— Це земельні питання, це і той факт, що в раді є своя опозиційна більшість, і чимало іншого. Смоляр незаконно вивозить пісок, і за ці кошти нібито має вивозитися сміття, але сміття таки не вивозиться. За півроку жодного освітлення так і не зробив, я йому привозив домовленості з ПАТ "АЕС Рівнеобленерго", які дозволяли б це роботи, але так нічого й не зроблено. А ще справа у тому, що ситуація в Олександрії із земельних питань дуже складна. Бо протягуються головою сільради такі питання, які не підлягають здоровому глузду. Наприклад, попередній сільський голова, який нині секретар сільради, виділив земельні ділянки в урочищі Млин. А Смоляр скасував ці рішення, взяв найкращу земельну ділянку собі, другу — кумові. Під особисте селянське господарство захвачує ті території, де його просто не можна проводити, — наголошує Сергій Остапович.

P.S. Між тим прокуратура Рівненського району повернула матеріали справи на доопрацювання. Чекають детальніших пояснень від деяких депутатів селищної ради, документального підтвердження депутатства пана Остаповича та головування у селі пана Смоляра, уточнення деталей події. Адже у документах знайшли неточності. Мовляв, у рапорті правоохоронців йдеться про побиття на вулиці, а у поясненні постраждалого — у приміщенні. До того ж у поясненні йдеться про нанесення ушкоджень по голові, а висновок судмедекспертизи вказує на перелом пальця. Тож правоохоронці збиратимуть додаткову інформацію. А поки розводять руками: прямих доказів у справі немає, та й раніше жодних скарг на рукоприкладство сільського голови до них не надходило.

Коментар:
Ігор СМОЛЯР, Олександрійський сільський голова:

— Це вже не перший конфлікт за участю цього депутата. Я не хотів би давати йому характеристику. Бо це не я маю робити. Що ж до згаданих подій, то Остапович самовільно забрав дозвільні документи. Звісно, зопалу й трохи не стрималися, обматюкали один одного. А наступного дня виявилось, що він зламав палець. Але всю сесію просидів з піднятою рукою, без жодних скарг. У заяві йшлося, що йому нанесли тілесні ушкодження по голові, а тут палець зламаний. Тим паче, що гіпс він через вісім днів зняв. Більше я про це говорити не хочу.





На правах реклами