Ми у Facebook
04.08.2011, 17:24

Рівненські науковці планують законсервувати сміття туфами [+Відео]

Його там аж 5 мільйонів тонн — назбираних протягом півстоліття. Нове ж сміття перероблятимуть на сміттєпереробному заводі.
Двадцять два гектари під сміттям за три кілометри від обласного центру — гарне місце підзаробітку. Сюди от уже 18 років, мов на роботу, приходить 73-річна пенсіонерка. Каже: 983 гривні пенсії бракує. А за тиждень у непотребі можна назбирати паперу, пластику, металу й скла на 250 гривень. Уже цієї осені підзаробіток зменшиться. Половину рівненського сміття возитимуть на сміттєпереробне підприємство. Воно з'явиться за деревами. Почати спорудження планують за тиждень-два.

Сміттєпереробне підприємство постане за кошт німців. 16 мільйонів євро товариство, яке спеціалізується на виробництві цементу та бетону, вкладе у модернізацію печей на підприємстві "Волинь-Цемент", будівництво та оснащення, власне, сміттєпереробного заводу й сміттєві баки та сміттєвози, — пояснює координатор проекту.

Начальник комунального підприємства, яке не має стосунку до виробництва цементу, але вивозить сміття з іншої половини міста, мудрує на тим, де висипати непотріб. За два роки його договір закінчиться.



У санстанції кажуть: екологічної загрози від сміттєзвалища немає, регулярно на дослідження беруть проби ґрунту й води.

Ті, хто живуть за 300 метрів від смітника, теж на якість питної води не нарікають.

А щоб не було шкоди ще й від газу метану, який утворюється у смітті, рівненські науковці ще чотири роки тому пропонували накрити звалище природним абсорбентом — туфами.

Туфів на Рівненщині вистачає, каже професор. Затрати із туфом порівнює із затратами на землю та глину, якими пересипають непотріб на звалищі.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ