Ми у Facebook
14.10.2011, 08:52

На Рівненщині в церкві знайшли поховання 40 людей [+Фото]

Рештки чотирьох десятків людей виявили 10 жовтня у Свято-Воскресенській церкві в Острозі під час проведення ремонту. Братська могила знаходиться прямо біля в ходу до вівтаря. Історики датують поховання ХVІІ століттям і припускають, що загиблі були мучениками.
Свято-Воскресенська церква в Острозі веде свою історію ще з ХVІ століття. До 1903 року вона була дерев'яною, коли поруч розпочали спорудження кам’яного храму, який відкрили у 1910 році. Майже через сто років під час реставрації церква почала показувати дива. Спочатку тут замироточила ікона. 3 жовтня робітники виявили табличку з написом, де зазначалось, що будівництво цієї церкви розпочалось саме цього дня майже століття тому. Втім найбільшу знахідку випало знайти будівельнику Борису Круку.


- У східний частині церкви ми ремонтували підлогу. Закладали піщану основу та трамбували її, - розповів Борис Крук. - Аж раптом біля входу до вівтаря тачка з піском провалились у порожнину.


Збентежені робітники порадились із старостою громади Галиною Данилевською та настоятелем церкви отцем Віктором.


- Вирішили трішки розкопати це місце, - поділилась Галина Данилевська. - Вже невдовзі робітники наткнулись на людські черепи. Спочатку викопали 5, втім кісток у порожнині було набагато більше.


Наступного дня розкопки продовжили. Поховання мало глиняно-кам'яні стіни, а кістки були складені відповідно до православної вірити.


- Зрештою виявили залишки майже 40 людей, - зауважив отець Віктор. - Серед них жінки, навіть 7 дітей. Після огляду решток зрозуміли, що ці люди були убиті. У одному з черепів знайшли камінь випущений з пращі. Поруч виявили і залишки надмогильного хреста, датовані ХVІІ століттям, ковані цвяхи, залишки деревини.


До вивчення поховання долучився й історик Микола Бендюк. Тут і з'ясувалось - знайдене поховання це друге перепоховання цих залишок. Зробили його набагато пізніше після смерті та захоронення.








- Є декілька версій походження цього поховання. По-перше слід зауважити, що рештки поховані в одному з найпочесніших місць у церкві, - наголосив історик. - Тут зазвичай ховають святі мощі, або рештки мучеників. Тому маємо припущення, що ці люди були мешканцями цієї місцини у ХVІІ століття та загинули під час одного з нападу татар. Можливо, вони обороняли церкву. Їх поховали поряд, а потім вирішили перепоховати і залишки надмогильного хреста теж поклади в могилу. Потім на цьому ж місці збудували церкву.



Втім, історик гіпотетично припускає, що це можуть бути і залишки острозької княжої династії перепоховані за часів княжни Анни-Луїзи, або ж селяни, котрі проти неї повстали. З'ясувати всі деталі мають науковці.
- Маємо звернутися до інституту археології та Генеральної прокуратури з проханням дослідити рештки, - розповів отець Віктор.
Тим часом на місці знахідки церква планую спорудити склеп, там зберігатимуться знайдені останки мучеників.







На правах реклами