Ми у Facebook
16.01.2012, 15:32

Ринок праці-2012: хто буде затребуваний і що буде з зарплатами

2011-й рік для ринку праці пройшов без особливих злетів і падінь. Зарплати в середньому зросли на 10-15%, але через загальне подорожчання життя, можна сказати, що вони топталися на місці. Вакансій у порівнянні з 2010-м стало більше в 1,5-2 рази, але не обійшлося і без скорочень. Загалом, рік пройшов без потрясінь.
2012-й може виявитися більш складним. Через прогнози про ймовірну другу хвилю кризи, більшість компаній взяли курс на збереження позицій, а не на розвиток. А тому чекати активності від роботодавців і збільшення числа вакансій не варто, як і зростання зарплат. Якщо він і буде, то вибірковий, і в розмірі 10-15%. Втім, затребувані професіонали своєї справи можуть розраховувати і на більшу надбавку до платні. Але про все - по порядку.

Рік універсалів
Основним трендом ринку праці в 2011 році стало збільшення кількості вакансій - як в окремих секторах, таких як автопром і фармацевтика, так і по ряду спеціальностей, наприклад, менеджери з продажу та програмісти. Герман Овчаренко зазначає, що за січень-листопад 2011 року кількість вакансій збільшилася мінімум в півтора рази, в порівнянні з груднем 2010-го.

Але навіть при збільшенні вакансій, від шукачів почали вимагати виконання набагато більшого кола обов'язків. Ідеальний кандидат на вакантну позицію в 2011 році - це універсал, який може виконувати обов'язки 2-3-х фахівців. На жаль, фактично без перерозподілу зарплати в бік підвищення. І в 2012-му, за словами опитаних нами експертів, ця тенденція буде тільки набирати обертів.

Вакансій більше не стане
А ось такого ж великого приросту вакансій, як у 2011-му, цього року не варто очікувати. «Ми не прогнозуємо в 2012 році збільшення кількості вакансій, так як активного розвитку економіки не спостерігається», - вважає Олена Грищук. З таким прогнозом згоден і Герман Овчаренко. «Думаю, кількість пропозицій щодо працевлаштування залишиться на рівні 2011 року, - говорить експерт. - Справа в тому, що серед бізнесменів ходить все більше чуток про другу хвилю економічної кризи, що не сприяє позитивним настроям і планам з розвитку підприємств. Через ці побоювання основна частина бізнесу налаштована на збереження існуючих позицій, а не на розширення».

Золоте ЄВРО-2012
Винятком стане період Євро-2012, який сколихне ринок праці. «Вже до травня у містах проведення чемпіонату з'явиться багато вакансій, пов'язаних із забезпеченням його проведення, - каже Герман Овчаренко. - Будуть набирати додатковий обслуговуючий персонал, гідів, людей зі своїм авто». «Також під час Євро-2012 гостро будуть затребувані перекладачі», - додає Олена Грищук. Завдяки чемпіонату, позитивні зміни можливі і на одному з найбільш «багатих» ринків - телекомунікацій. Під футбольну першість готують запуск зв'язку третього покоління 3G, розширення мереж фіксованого інтернету і впровадження нових телеком-продуктів. Оператори і провайдери вже активізували пошук фахівців із впровадження нових продуктів.

Хто буде в фаворі у роботодавців
Українські топи.
Однією з несподіваних тенденцій-2011 стала відмова як вітчизняних, так і іноземних компаній, що працюють в Україні, від зарубіжних фахівців. У підсумку на ключові позиції все частіше беруть не іноземців, а висококласних спеців з України. Сьогодні це справедливо для фінансового сектора, харчопрому, медицини, консалтингу і т. д. «Українські компанії все частіше відмовляються від послуг іноземних ТОП-менеджерів на користь наших: необхідно, щоб керівник добре знав ринок і вільно себе почував на ньому. І ця тенденція буде набирати обертів», - каже Наталя Політова.

Продавці. Вони очолювали список найбільш затребуваних професій у 2011 році і, схоже, будуть тримати пальму першості і в 2012-му. «Ці люди відповідають за приплив живих грошей в компанії, вони весь час знаходяться ніби на «вістрі ножа»: якщо вони будуть добре продавати, їх роботодавець буде нормально працювати», - пояснює причини такої популярності Герман Овчаренко. Його слова підтверджують й інші опитані нами експерти. «На 2012 рік у нас заплановано відкриття 300 нових відділень з розширенням персоналу. І серед найбільш затребуваних фахівців - експерти з продажу послуг», - підтверджує Ольга Хлиніна. «Як і в 2011 році, цього року попит збережеться на фахівців з продажу банківських продуктів», - каже Ольга Волошина.

Продавців шукають і автодилери, по ринку яких експерти роблять сприятливий прогноз. «Багато автоімпортерів розширюють свої дилерські мережі, на ринок України приходять нові автомобільні бренди. Ці фактори, безумовно, можуть вплинути на зростання продажів нових авто в майбутньому і залучення нових продавців», - розповідає Кирило Синявський.

Айтішники. Золотою спеціальністю як у 2011-му, так і в 2012-му році залишаться айтішники: розробники web-додатків, програмісти, програмні архітектори, дизайнери інтерфейсів. «Потреба в програмістах і грамотних айтішниках нескінченна: постійно з'являються нові IT-технології», - пояснює Олександр Ольшанський. «Крім того, великі IT-центри в Києві, Харкові та Львові працюють не тільки на Україну, а й на зарубіжні компанії. Через що на одного IT-фахівця в Україні припадає як мінімум 3 робочих місця», - каже Марина Маковій.

Кваліфіковані будівельники. Як мінімум до середини літа, в період активного завершення будівельних робіт під Євро-2012, стійким буде залишатися попит на кваліфікованих фахівців на будівельному ринку. «Попит, який є зараз, селективний, на дуже кваліфікованих фахівців - бетонярів, арматурників, зварювальників, плиточників, малярів, теслярів», - каже Олег Зарицький. Також у будівництві підвищилася необхідність в керуючих проектами (від 9 тис. грн). Від таких експертів потрібно розуміння економіки будівництва, навички управління фондом оплати праці робітників бригад, відстеження показників діяльності співробітників, володіння програмним забезпеченням, методиками управління проектами. «Ідеальний проектний менеджер - виконроб або начальник дільниці, який отримав додаткові знання за сучасними методиками проектного управління, з економіки, працює з програмним забезпеченням. Таких фахівців дуже мало, і за ними будуть полювати в 2012 році», - каже Зарицький.

Інженери і технологи. Також у 2012 році залишиться стійким попит на експертів у сфері точних наук - інженерів і технологів (станом на січень їм пропонували стартові зарплати в 8,4 - 14 тис. грн на місяць) у водопостачанні, комунікаціях, на промислових підприємствах і т. д. Справа в тому, що таких фахівців катастрофічно не вистачає на промислових підприємствах - вузи просто не випускають стільки інженерів і технологів, скільки потрібно. За даними рекрутерів, вже з початку року особливо активно шукали технологів у харчопромі, інженерів - в промвиробництві і водопостачанні.

Фармацевти. «Зараз компанії активно шукають фармацевтів - це пов'язано з розширенням аптечних мереж», - каже Герман Овчаренко. Припустимо, фармацевт навіть без досвіду роботи зараз може розраховувати на 3-3,5 тис. грн на місяць, досвідчений експерт - на 7-8 тис. грн. Тенденція повинна зберегтися протягом усього 2012 року, так як аптечні мережі продовжують розширюватися.

Зарплати
В тіні. Негативним трендом 2011 року став відхід ще більшої частини компаній від білих зарплат. «Торік ми спостерігали повальну тінізацію зарплат - до сьогоднішнього дня практично весь середній вітчизняний бізнес перейшов на виплату зарплат у конвертах. У докризові часи підприємці були змушені виводити зарплати з тіні через дефіцит робочої сили. В умовах жорсткої конкуренції за персонал роботодавці робили це тому, що мають вибір. Шукачі часто розглядали легальну зарплату як вирішальний фактор при прийнятті рішення про працевлаштування. А сьогодні багато людей готові працювати без оформлення або отримувати мінімальну зарплату, а решту - в конверті», - констатує Сергій Марченко. За прогнозами експертів, цей тренд збережеться і в 2012 році: компанії будуть намагатися економити на податках за рахунок збільшення тіньової частки зарплат.

Плюс 10%. У 2011 році якщо і підвищували зарплати своїм співробітникам, то ненабагато - в межах 10-15%. «Таке зростання зарплат, звичайно, не компенсує підвищення вартості життя, - каже Алла Коняєва. - Але підняти планку роботодавцям заважає те, що у більшості компаній співвідношення «витрат на персонал» і «річних доходів компанії» на сьогодні складає 89%. По суті, вони перебувають на стадії відтворення бізнесу, не маючи при цьому прибутку». У 2012-му році підняти зарплатну планку теж, найімовірніше, не вдасться більше, ніж на 10%.

«Навряд чи можна передбачити зростання зарплат в 2012 році. Хіба що для окремих найбільш затребуваних спеціальностей. Але у межах 10% при кращому сценарії», - говорить Олена Грищук. «Думаю, що зарплати в 2012-му можуть підрости на 10%», - погоджується і Юрій Палійчук. Але експерт додає: «Але тільки за умови, що економіка буде розвиватися не гірше, ніж в 2011 році. Якщо ж єврозона не зможе впоратися з проблемами, це відіб'ється і на українському бізнесі. У такому разі зарплати рости не будуть і складним завданням буде хоча б утримати їх на рівні минулого року».

Реструктуризація. У 2011-му році спостерігалася і така тенденція, як реструктуризація зарплат: скорочення фіксованої ставки і збільшення бонусів або відсотків. Перш за все вона торкнулася продавців усіх сфер та обслуговуючого персоналу. «Ще в кінці 2010 - початку 2011 року продавці неорганізованого роздробу Києва могли розраховувати на фіксовані 150 грн в день. Тепер же їм пропонують 30-70 грн плюс бонуси від фактичних продажів», - говорить Сергій Марченко. Такий підхід прив'язує зарплату до результатів роботи. Людина розуміє: чим більше вона буде крутитися, тим більше отримає. «З 2010 року я отримую відсоток від продажів - він становить 10-15% вартості проданого товару. Тому мій місячний заробіток - «плаваючий». Припустимо, в листопаді заробив 8000 грн, в грудні, думаю, можу розраховувати і на 12 000 грн. А ось влітку, коли народ роз'їхався по відпустках, у мене могло бути і 5000 грн», - розповідає Анатолій, працює консультантом з продажу мобільних телефонів і комп'ютерів. За прогнозами наших експертів, ця тенденція буде набирати обертів і в 2012-му році.

Бонуси залишаться. Доброю новиною минулого року стало збільшення кількості нематеріальних заохочень, наприклад, оплата абонемента в басейн або спортклуб, а також тренінги та навчальні курси. «З'явилася тенденція до впровадження в українських компаніях західної моделі управління - все більше і більше уваги приділяється навчанню співробітників, у зв'язку з чим підвищується їх рівень і можливості. Навіть якщо компанія не матиме достатньо коштів для залучення сторонніх консультантів для тренінгів, вона може скористатися силами більш досвідчених внутрішніх співробітників», - зазначає Наталія Політова. «У наш соціальний пакет, окрім кредитів і страховок, входить компенсація проїзду і обіди. Також ми активно застосовуємо систему навчання співробітників», - говорить Наталя Горбенко. За її словами, близько 35% компаній пропонують співробітникам бонус у вигляді медстрахування, ще 20% роботодавців готові надавати працівникам безпроцентні кредити.

Правда, в 2012 році поліпшення у цій сфері не очікується - при позитивному сценарії нематеріальні заохочення просто залишаться на своїх місцях, а при негативних подіях в економіці роботодавці можуть почати економити, урізуючи додаткові витрати. Втім, навіть тут будуть свої винятки. «Більшість фармацевтичних і великих компаній, що виробляють товари повсякденного попиту, збережуть компенсаційні пакети на рівні 2011 р. Також компенсації будуть збережені у великих фінансово-промислових групах», - прогнозує Олена Грищук.

Хто буде в мінусі
Непросто в 2012 році доведеться експертам фінансового ринку, оскільки по ньому вже пройшла хвиля скорочень, що стосувалось відділів кредитування. Хоча ще перше півріччя 2011 року віщувало райдужне майбутнє для фінансового сектору завдяки відновленню видачі споживчих позик. «Банки відчували дефіцит співробітників після двох років тотальних скорочень. У першому півріччі вони набирали співробітників активніше за представників інших сфер і були безумовними лідерами ринку праці», - пояснює Сергій Марченко. Але в кінці 2011 року банки почали згортати роздріб (через нестачу гривні) і переорієнтовуватися на корпоративних клієнтів. «Як наслідок - вивільняється велика кількість експертів з обслуговування клієнтів, кредитних експертів, фахівців з розробки роздрібних продуктів», - каже Оксана Волошина. Також, за словами експерта, зараз, в 2012-му році, будуть менш затребувані фахівці з повернення заборгованості, так як значно скоротилася кількість виданих кредитів.

«Труднощі з роботою будуть у офісних співробітників, таких як офісні менеджери, секретарі. Їх робота не критично важлива для компаній, і тут навряд чи будуть шукати новий персонал. Якщо в компаніях почнуться скорочення, урізати штат будуть насамперед за рахунок секретарів», - доповнює Герман Овчаренко. Скорочення можуть пройти по частині штатів телеком-операторів і провайдерів. Мова йде про співробітників не технічних професій, функції яких часто дублюються. «Ринок телекомунікацій вступив у період консолідації, і багато функцій всередині компанії дублюються. Попросту кажучи, в компаніях багато зайвих людей, і тут можливі скорочення», - прогнозує Роман Хіміч.

Експерти
Оксана Волошина, директор з персоналу «ОТП Банк»
Наталія Горбенко, начальник департаменту управління персоналом компанії «Астеліт», мобільний оператор life:)
Олена Грищук, директор рекрутингової компанії «Форсаж»
Олег Зарицький, директор з персоналу будівельної компанії ТММ
Алла Коняєва, партнер компанії «Алла Коняєва і партнери»
Марина Маковій, генеральний директор міжнародного кадрового порталу hh.ua
Сергій Марченко, керуючий партнер Executive Search агентства SM Consulting
Герман Овчаренко, директор порталу superjob.ua
Олександр Ольшанський, президент IT-компанії Imena.UA / MiroHost
Наталія Політова, виконавчий директор міжнародної рекрутингової компанії Hi-Tech Group Ukraine
Юрій Полійчук, фахівець з досліджень і комунікацій Міжнародного кадрового порталу hh.ua
Кирило Синявський, експерт ринку автопрому
Роман Химич, експерт групи Netton CG
Ольга Хлиніна, керівник напряму «Трудові ресурси» «ПриватБанку»





На правах реклами