Ми у Facebook
26.01.2012, 16:19

Багатії з Росії врятувалися з "Costa Concordia" за допомогою хабарів

Фото AFP

Очевидці розповіли, як дорого одягнені росіяни совали пачки готівки в руки членів екіпажу, які допомагали пасажирам евакуюватися з терпить лихо лайнера.
Італійська прокуратура перевіряє повідомлення про те, що багаті росіяни, рятуючись з круїзного лайнера "Costa Concordia", який зазнав аварії неподалік від острова Джильї 13 січня, купували місця у шлюпках, залишаючи дітей та інвалідів напризволяще.

Як пише британська газета The Sun, очевидці бачили, як дорого одягнені росіяни совали пачки готівки в руки членів екіпажу, які допомагали пасажирам евакуюватися після того, як судно отримало пробоїну, врізавшись у скелі біля берегу. За допомогою хабарів росіяни виявилися в перших рятувальних ботах, які відпливли "Costa Concordia", що перевернулася на бік і почала занурюватися під воду, стверджують свідки.

За даними ЗМІ, про російських товстосумів, що пливли на "Costa Concordia" першим класом, зокрема, розповіла 52-річна Франка Анічині, яка проживає неподалік від порту на острові Джильї, куди врятовані з корабля були доставлені після інциденту.

"Я підійшла до човнів, очікуючи побачити жінок, дітей і поранених, проте там сиділи абсолютно здорові чоловіки та елегантні дами у вечірніх сукнях, які говорять по-російськи", - так Анічині описала перших евакуйованих з судна.

Як стало відомо пресі, очевидці евакуації подали заяви в прокуратуру, в яких стверджують, що бачили, як росіяни з кают першого класу підкуповували команду і першими залишали зону лиха, в той час як інваліди, що пливли на кораблі, змушені були самі дбати про себе.

Українці з жахом згадують катастрофу Costa Concordia

Круїзний лайнер "Costa Concordia" зазнав аварії в Тірренському морі біля узбережжя італійської області Тоскани в ніч на 14 січня. На його борту перебували понад 4200 осіб, у тому числі 111 росіян - 108 туристів і 3 члени екіпажу, що мають російське громадянство. Загинули 15 людей, ще 17 числяться зниклими без вісти. Росіяни під час аварії не постраждали.

Про зухвалу поведінку росіян - щоправда, не на борту тонучого судна, а після евакуації - раніше розповіла російська журналістка Ася Ємельянова. яка працює в Італії.

За її словами, деякі російські туристи пред'являли різні претензії посольству, вимагали VIP-перельоту на батьківщину і відмовлялися їхати за вже підготовленими довідками для митниці.

"Хтось вимагав бізнес-клас, хтось відмовлявся їхати за довідками": "Я тонув, (наливаючи другий поспіль віскі) - привезіть довідку сюди, та плювати мені на закриті канали зв'язку, в чому проблема..." "Заберіть нас! Де літак! Дайте нам літак МНС", - описала журналістка.

Хтось, за її словами, вимагаючи особливих привілеїв, навіть погрожував подзвонити ведучому телепередачі "Нехай говорять" Андрія Малахова і поскаржитися на недостатньо чуйне ставлення до потерпілих.

Капітан лайнера Costa Concordia зізнався у брехні

У той же час Ася спростувала висунуті деякими росіянами й озвучені в пресі та блогах звинувачення на адресу посольства РФ в Італії, що нібито дипломати нічим не допомагали постраждалим в інциденті. Навпаки, розповіла журналістка, співробітники посольства надавали допомогу з самого початку, як тільки про інцидент стало відомо, і знаходилися в готелі, куди привезли росіян з Costa Concordia, по 20 годин на добу.

Але були й інші росіяни, зазначила Ася Ємельянова, - які допомагали евакуюватися іншим пасажирам, у тому числі дітям, які дякували місцевим жителям за допомогу і не вимагали для себе ніяких привілеїв.

Про хабарі, які багаті росіяни нібито давали команді заради евакуації без черги, до цих пір не повідомлялося. За словами журналістки, всі росіяни розповідали про те, що в перших човнах пливли зовсім не співвітчизники, як стверджують очевидці тепер, а самі члени екіпажу - філіппінці у жовтих жилетах. При цьому росіяни виправдовували їх, зазначаючи, що "їм мало платять, що з них взяти".





На правах реклами