Ми у Facebook
20.02.2012, 16:32

Чому треба боятися кору?

Олена ніколи не чула про кір. Тому коли у її чотирирічної Віри різко піднялася температура, заклало ніс, почався кашель — подумала, що це сезонна застуда. Набряклі очі списала на ускладнення. До лікаря молоду маму змусив звернутися тільки незрозумілий плямистий висип на обличчі, який за кілька годин перебрався на спину і груди, а потім вкрив все тіло доньки.
Разом з Вірою торік на кір захворіли 1333 дитини. Це у 19,5 раза більше людей, ніж за 2010-й та 2009-й разом узяті.

Цього року кір крокує ще впевненіше — 3162 випадки захворювання на кір за січень та дев’ять днів лютого. З них майже половина — 1461, на Львівщині. За нею — сусідня Івано-Франківщина — 881 хворих, більше сотні на Закарпатті, Рівненщині, Тернопільщині та Волині. 27 випадків у столиці.

Чому треба бути обережним усім? "Не рахуй своїх дітей, поки вони не перехворіють на кір", — це старе прислів’я американських фермерів любить згадувати педіатр-телезірка Євген Комаровський, який кору присвятив цілу авторську програму.

І це не чорний гумок від доктора — а реальність. Як констатує Комаровський: "У найкращій країні, з найкращою медициною від кору помирає один з тисячі, і нічого з цим зробити не можна". Загалом у світі, за останніми підрахунками Всесвітньої організації з охорони здоров’я, щороку від ускладнень кору помирає по 150 тисяч дітей.

Чому кір так швидко розповсюджується в Україні
Перше пояснення: кір — хвороба циклічна. Щоп’ять років кількість хворих різко стрибає вгору. Востаннє захворюваність підвищувалась у 2006-му. Тоді перехворіло більше 42 тисяч українців. До цього — у 2001-му. Вочевидь, з новою силою вірус повернувся і зараз.

Є і друге пояснення, до якого схиляються багато спеціалістів. Йдеться про масову відмову від щеплень.

Пам’ятаєте смерть краматорського школяра Антона Тищенка чотири роки тому? Вона сталося після того, як хлопця вакцинували проти кору, краснухи та паротиту. Вину КПК, як коротко називають це щеплення, не довели. Але тотальна недовіра до здатності медиків виявляти свої помилки, помножена на напівшаманські телесюжети та історії на інтернет-форумах, зробили свою справу — величезна кількість мам і татусів засумнівалися у безпеці щеплень.

Смерть у Краматорську пояснює відмову від щеплення львів’янка Олена, донька якої перехворіла кором два місяці тому.

"Коли нам був рік, ми дуже хворіли і відмовились від вакцинації. А потім… Потім після щеплення помер хлопець, і я взагалі вирішила більше їх не робити. Ну навіщо самій кликати біду?! Ми краще пересидимо вдома, поки навколо багато хворих. Але на ризик дитину не наражатиму!" — заявляє молода мама.

За підрахунками Міністерства охорони здоров’я, якщо в 2006-му від кору щепилося майже 99% дітей, то у 2011-му — трохи більше 60%.

Справедливості заради треба відмітити — обвал рівня вакцинації пов’язаний не лише страхом перед щепленнями. Минулого року вакцин у країні впродовж шести місяців просто було не дістати. Відповідальність за це несе Міністерство охорони здоров’я. Через часту зміну міністрів МОЗ запізнився із закупівлею імунобіологічних препаратів.

Ось так в останні роки обвалювався відсоток щеплених та зростала кількість хворих.



Як вберегтися
Спосіб номер один — щепитися. "Тим, кого востаннє щеплювали в дитинстві або ще гірше — взагалі не щеплювали, краще щепитися зараз", — радить головний імунолог Києва Федір Лапій. МОЗ стверджує, що в усіх поліклініках країни є безкоштовні вакцини для дітей.

(Закупили їх як завжди — тобто у посередника. Остання угода укладена 20 грудня. Купили у компанії "Фарма Лайф". За 2,735 мільйона гривень вона має поставити 71 тисячу мультидозних вакцин бельгійського виробництва компанії "ГлаксоСмітКляйн" по 38 гривень за кожну.

Що це за посередник? Це частина групи "Три-Центральний аптечний склад", що зареєстрована у Києві як товариство з обмеженою відповідальністю. Засновники — двоє фізичних осіб: Юрій Кожокар та Дмитро Завтур. Минулого року Головне контрольно-ревізійне управління перевірило закупівлі МОЗу і дійшло висновку, що за три роки МОЗ переплатив 41 мільйон гривень. Так ось, з цієї суми дев’ять з половиною дісталося якраз ТОВ "Три-Центральному аптечному складу".)

Якщо ви категорично проти щеплення, вам залишається спосіб номер два — повна ізоляція від суспільства. Кір передається через повітря. Вірусу може вистачити, щоб на вас чхнув хворий.

"Не врятує навіть відстань у десять метрів — все-одно інфекцію підчепите, — вважає приватний педіатр Олена Ворон. — Якщо з кором людина стикається вперше в житті — підчепить стовідсотково".

Які ознаки появи хвороби? Лихоманка, млявість, головний біль, нежить, червоні очі, а головне — висипи на тілі.

Олена вирішила і надалі не щеплюватися. Її мала одужала і хвалиться одногрупникам у садочку слідами на шкірі, які лишилися в неї після кору.

коментар експерта



Віталій БОЙКО,
начальник управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації:


— У нашій країні проблемно зі щепленнями проти кору. Вікова категорія людей, яким вже зробили вакцинацію і які її потребують, різниться. Кір прийшов до нас з Європи, хоча там кількість щеплених набагато вища, ніж у нас. Це інфекційне захворювання передається повітряно-крапельним шляхом. Тому ризик зараження є для кожного. На жаль, не всі розуміють необхідність вакцинації проти кору, тому й маємо на сьогодні таку невтішну статистику. Хочу сказати, що заразна Рівненщині кір не становить особливої загрози. Хворі є, але епідемії немає.

Інші статті до теми:
Санлікарі рекомендують не їхати на Західну Україну та Європу через кір
На Рівненщину насувається епідемія кору
Що можна "підхопити" у рівненських маршрутках?





На правах реклами