Ми у Facebook
28.03.2012, 16:23

Хто і чому зрубав дерева на території рівненського краєзнавчого музею

Портал OGO.ua запитав у працівників музею про причини вирубки дерев на території рівненського обласного краєзнавчого музею. Директор музею Олександр Булига переконує, що все зробили законно, а завідувачка відділом природи Ольга Сауш каже, що рубати ці дерева було не варто.
Завідувачка відділом природи рівненського обласного краєзнавчого музею Ольга Сауш розповідає, що ці дерева вже росли в 40-х роках і нікому не заважали.



— Кажуть зараз, що основна причина вирубки дерев це те, що гілки падають на відвідувачів, - говорить Ольга Сауш. — За останніх 30 років не падали, а зараз чомусь раптом вони мають падати. Достатньо було зрізати всі гілки збоку і зробити крону, але не вирізати ці дерева, які в середині абсолютно нормальні. Акація це ж цінне дерево. Окрім того, по цій алеї відвдувачі не проходили, тобто воно людям не заважало. Я розумію, що уже нічого не повернеш, але на майбутнє, якщо робити такі зрізи дерев, треба шоб був контроль, який би обов'язково включав спеціалістів по природі. Тому що я, наприклад, не давала дозвіл, мене навіть ніхто не запросив, не порадився, не сказав, що це будуть вирізати саме ці види дерев. Я бачила документи та акти. Там було написано просто, що 22 дерева зріжуть. Саме ці дерева би ще росли, і вони були в прекрасному стані. У нас тут є цілий парк, і це унікальна родзинка, ми проводим екологічні екскурсії. То про що ми говоримо на екскурсіях, якщо ми робимо таке? Навіщо тоді нам відділ природи, екскурсій, навіщо ми говоримо про еко-стежки?

Натомість заступник директора з адміністративно-господарських питань Валентина Стукан переконана, що ці дерева необхідно було зрубати.



— От подивіться — оце зрубане дерево мало право на життя? Гляньте на пеньки, які вони з дирками. Далі дерева з дупалми, зверху були всі сухі, — каже Валентина Стукан. — Приходила до нас комісія з чотирьох чоловік, і вони визначили дерева, а не музей.

Директор музею Олександр Булига показав журналістам всі необхіднім документи стосовно вирубки цих дерев.

— Хіба ми робили щось не радивщись? — дивується Олександр Булига . — Ось є документ начальнику житлово-комунального управління Гемі про те, що на території музею, розташований великий парк, в якому ростуть дерева пошкоджені наростами та дуплами, деякі з них являють собою загрозу для життя людей. У зв'язку з цим ми попросили призначити комісію по наданню дозволу на знесення даних дерев. Життя ж людей дорожче, чи не так? Наше прохання розглянули спеціалісти, призначили комісію — фахівців, які приїхали, подивилися і прийняли рішення щодо знесення окремих дерев, які знаходяться в аварійному. Всі відповідні документи оформили, є наказ, де написано що дозволяється знесення 22 дерев. А зараз говорять, що ці дерева мало не князі Любомирські садили. Найстарше дерево — клен, йому 60 років. Все законно.

ІНШІ СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ:

На території Рівненського краєзнавчого музею зрубали дерева [+Фото]





На правах реклами