Ми у Facebook
18.06.2012, 10:38

Екс-губернатор Рівненщини Микола Сорока очолив водний університет

У понеділок, 18 червня, перший заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Євген Суліма представив колективу Національного університету водного господарства та природокористування в.о. ректора Миколу Сороку.
Кандидат економічних наук професор Микола Сорока призначений на посаду в.о. ректора НУВГП з 18 червня до заміщення вакантної посади ректора в установленому законом порядку. Наказ про це підписав міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник.

- Життя не стоїть на місці, і Василь Арсентійович Гурин, пропрацювавши ректором сім років, з 2005-го, нині вирішив сконцентруватись на науковій роботі, залишившись працювати в НУВГП. Відтак, міністр видав наказ про розірвання контракту за згодою сторін, - зазначив, виступаючи перед колективом НУВГП, Євген Суліма. - Нині розпочинається відповідальний період, іде вступна кампанія, і немає часу на зволікання - треба тримати кермо у міцних руках.

- Я пропрацював з вами сім років, я взагалі з вами дуже давно працюю - "водний" є моїм другим робочим місцем після Хабаровського краю, - звернувся до колег Василь Гурин. - Сім років на посаді ректора були присвячені напруженій праці, на сім'ю залишалось зовсім трошки часу. І мені є чим гордитися: коли я прийшов, ми мали 39 докторів наук, а нині - більше півсотні, кандидатів було 301, а нині - 371; ми займаємо 54 місце в рейтингу вищих навчальних закладів України. Найбільше ж горджуся роботою підрозділу, який відповідає за працевлаштування випускників, за цим показником ми на 26 місці в Україні. Що ж до мого нинішнього рішення, то воно свідоме, погоджене з міністерством, і назад дороги немає. За ці сім років я ставив перед вами чимало завдань - нині вони переходять у поради, тепер уже новий ректор буде ставити вам завдання, і я хотів би, аби ви до них прислухалися.



Веб-сторінка Василя Гурина

До слова, щодо наукової роботи, на якій вирішив зосередитись тепер вже екс-ректор водного, то сферою наукових інтересів доктора технічних наук Василя Гурина вважають дослідження надійності роботи закритих трубопровідних систем, розроблення нових конструкцій систем, удосконалення діючих систем зрошення і осушення, а також дослідження зовнішніх впливів на зміну властивостей води і матеріалів на її основі.

Новопризначений в.о. ректора НУВГП Микола Сорока заявив, що першочерговим завданням на новій посаді вважає проведення на належному рівні вступної кампанії. Найближчими ж днями збирається насамперед проаналізувати стан справ в університеті, зокрема, у фінансовій сфері.

“ТОП-25: найвпливовіші люди Рівненщини”: у SMS-голосуванні переміг Микола Сорока

- Я знаю, який потенціал має цей колектив, - наголосив Микола Сорока. - Разом із вами я зроблю все для того, аби продовжувати традиції університету, щоб колектив, знаний і на Рівненщині, і в Україні, і за її межами, тримав те місце, яке він зайняв, і статус національного університету підтверджувався справами.


Голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ, сам випускник "водного", свій виступ розпочав саме з цього факту. "Тут присутні викладачі, які мене вчили", - зізнався він. Але, крім ностальгічних ноток, у виступі очільника області прозвучали й серйозні.

- Раз на три місяці я аналізую результати соціологічних досліджень по наших університетах, - запевнив Василь Берташ. - Вони стосуються різних питань - і підготовки студентів, і того, чи беруть... не буду називати це слово. На першому місці - наш Національний університет "Острозька академія". Треба, щоб ви теж йшли до першого місця.

- Хабарникам буде непереливки, - запевнив у продовження теми Микола Сорока.

Микола СОРОКА — Старий воїн, що зачаївся

Представлення в.о. ректора НУВГП тривало рівно півгодини: чотири виступи - і два однакових букети малинових троянд: для тепер вже колишнього ректора і його наступника. "Зараз ми підемо до кабінету опрацюємо питання передачі повноважень", - оголосив насамкінець колективу перший заступник міністра. А новопризначений в.о. ректора, у свою чергу, повідомив, що вже у вівторок відбудеться засідання вченої ради.

Раніше оглядачі припускали, що Микола Сорока цієї осені балотуватиметься до Верховної Ради України від Дубровицького виборчого округу, що включає поліські райони Рівненщини та місто Кузнецовськ.

Вони рвуться до влади: У боях за Рівне

Нині кореспондент "ОГО" поцікавився у щойно призначеного в.о. ректора, чи не змінились його плани з огляду на нову посаду.

- Ні, - відверто відповів Микола Сорока. - Одне іншому не заважає. Потрібно мати відповідний статус, щоб мати змогу вирішувати питання розвитку університету на рівні Києва.

Поки що ж, як стало відомо "ОГО", орієнтовно у жовтні кандидатура Миколи Сороки повинна пройти через голосування трудового колективу НУВГП.

Закон України "Про вищу освіту" передбачає, що кандидат на посаду керівника вищого навчального закладу третього або четвертого рівня акредитації повинен бути громадянином України, вільно володіти українською мовою, мати вчене звання професора, науковий ступінь доктора або кандидата наук і стаж науково-педагогічної діяльності не менше ніж десять років. Міністерство оголошує конкурс на заміщення вакантної посади - і вносить кандидатури, які відповідають вимогам, на розгляд конференції трудового колективу, або як говорить закон, "вищого колегіального органу громадського самоврядування вищого навчального закладу". Колектив проводить голосування - і кандидатури, які набрали не менше 30 відсотків голосів, вносяться на розгляд міністерства. З одним із цих людей воно і зобов'язане укласти контракт. Оскільки "водник" має статус національного університету, контракт із ректором укладається терміном на сім років, а не на п'ять, як з керівниками вишів без статусу національного.

Схожу процедуру пройшов наприкінці минулого року ректор Національного університету "Острозька академія" Ігор Пасічник - після закінчення другого семирічного терміну перебування на посаді, він був призначений в.о. ректора, Міністерство оголосило конкурс на заміщення вакантної посади, на конкурс надійшла лише одна заявка, і в підсумку трудовий колектив академії майже одностайно проголосував за Ігоря Пасічника. Після чого міністр Дмитро Табачник призначив його ректором на третю "семирічку".





На правах реклами