Ми у Facebook
10.10.2012, 14:29

Рівненський парк "Просвіти": "чорне" та "біле"

У мікрорайоні «Північний» знаходиться, напевно, наймолодший парк міста – парк «Просвіти». Закладений він був з нагоди 2000-ліття Різдва Христового, при активній участі учнівської молоді шкіл №28 та №25, що безпосередньо прилягають до цього парку.
Колись тут був непривабливий пустир, що заростав бур’янами. А зараз підросли посаджені дерева та кущі, в парку проклали пішохідні асфальтовані доріжки, побудували дитячий ігровий майданчик – і парк ожив. У ньому свій вільний час проводять чимало жителів навколишніх будинків, особливо з дітьми. Влітку тут полюбляють засмагати прямо на галявинах, окремі компанії влаштовують пікніки, навіть з приготуванням шашликів. Тобто в парку відчувається вир життя.

Але, звичайно, що крім позитивних моментів є і «чорні плями» проблем. Не всі доріжки, якими активно користуються, заасфальтували (або не вистачило коштів, або, можливо, як зазвичай, трішки поцупили матеріалів…). Одного дитячого майданчика – замало. Зовсім немає якихось прикрас, наприклад, малих архітектурних форм, скульптур тощо. І одна з головних проблем - це прибирання парку від сміття. Складається враження, що в парку немає єдиного хазяїна, чи він не виконує свої обов’язки у частині саме прибирання.

За літній сезон парк настільки засмітили, особливо на окраїнах. І фактично нічого не робиться зі сторони відповідних служб.

Правда, треба відзначити, що все ж головний внесок у чистоту парку можуть і повинні робити саме його відвідувачі. Сміття не прилітає невідомо звідки, його не приносять з інших районів, а саме ми і наші діти, проявляючи свою недовихованість та неповагу до довкілля, і робимо ці «гадості», фактично, самі собі…

Буквально на відстані 30-50 метрів з усіх сторін парку є баки для сміття біля будинків і зовсім не обтяжливо кожному зібрати після себе сміття і викинути його. Давайте саме так і робити в майбутньому, поважаючи і себе й інших. Є й інші конкретні пропозиції щодо покращення облаштування парку, але про це - далі.

І це більше звернення до нашої влади та «хазяїв» міста.

Тобто в парку «Просвіта» є і позитивні «білі» моменти, а є і негативні «чорні». Вашій увазі пропонуються два протилежні фотопогляди на парк: негативний та позитивний. На жаль, часто саме негативні репортажі переважають у наших ЗМІ. Хоча і здорова конструктивна критика повинна бути як засіб звернення відповідальних на проблеми міста з метою подальшого усунення різних недоліків та упущень. Головне – не переборщити. А як це, при бажанні, можна зробити – дивіться нижче.

Одразу хочу наголосити, що всі фото в обох фотопоглядах зроблені тільки в один день 6 жовтня протягом близько 30-40 хвилин. При цьому декілька фото (ви їх впізнаєте) є одночасно в обох фотопоглядах.

Отож, почнемо. Спочатку «негатив», який свідомо сгущено (але, повторюсь, – усі фото саме з парку «Просвіта»).

Фотопогляд на рівненський парк «Просвіта»: безпросвітне запустіння


А тепер інший фотопогляд на той же парк: позитивний та світлий

Фотопогляд на рівненський парк «Просвіта»: ковток чистої природи


ПІСЛЯМОВА.
Істина, як завжди, лежить десь посередині. Центральна частина парку виглядає в основному так, як показано в позитивному фотопогляді, а от периферія (ближче до прибудинкових територій), на жаль, - так, як в негативному.

Прохання відповідальних осіб звернути увагу на висвітлені проблеми.

Пропонується, як мінімум:
Організувати «ударне» загальне прибирання парку. Також було б добре залучити до цього в якості екологічного десанту та виховних цілей учнів шкіл №25, 28 (не менше третини сміття в парку, думається, саме від них);

Заасфальтувати доріжку (біля 30-40 метрів) зі сторони садочка №52 в бік вул. Мельника, за 8-м під’їздом будинку Р.Шухевича, 14 (з садочка через парк ходять багато батьків з дітьми, у тому числі і з колясками);

Вивезти з парку великогабаритний будівельний мотлох, поламані гойдалки, дерева і т.п.;

Залучити спонсорів до встановлення в парку різних скульптур та малих архітектурних форм. Наприклад, відомі заклади «Скольмо» чи «Хутір», де кількість різних скульптур аж зашкалює. Могли б і поділитись, а взамін отримати дозвіл на встановлення своїх реклам у парку. Чи залучити молодих скульпторів-художників, компенсувавши їм хоча б кошти на матеріали.

Це - як мінімум, а як максимум: у подальшому облагородити нижню південну частину парку (в районі садочку №55), прокласти там пішохідні доріжки, встановити ще один дитячий майданчик; встановити більше лавочок по всьому парку, яких точно недостатньо; закріпити чи виділити окремих відповідальних за прибирання всієї території парку, а не тільки її центральної частини.

Сподіваюсь, що цей контрастний матеріал принесе хоч якусь користь і допоможе зробити парк «Просвіти» таким, що максимально відповідав би його назві (позитивним та просвітленим).

Успіхів усім нам у цій справі!

P.S.
Рубрика "Репортер OGO.ua" не містить матеріалів журналістів "ОГО".
Завдання цієї рубрики - дати можливість кожному небайдужому рівнянину виступити в ролі репортера, поділившись власними спостереженнями за подіями, що відбуваються навколо.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ