Ми у Facebook
11.10.2012, 11:33

У криївці на Рівненщині є таємний вихід через колодязь, а вентиляція — у пеньках [+Фото]

Відчути себе повстанцями, нехай хоч на 10 хвилин, змогли учні загальноосвітніх шкіл Рівного. У рамках відзначення 70-річчя Української повстанської армії для них організували “Упівську варту”. У програмі: історія УПА, спів повстанських пісень, смачний куліш та екскурсія у справжню криївку.
Де саме знаходиться криївка у селі Бабин Гощанського району, зрозуміти важко. І це за умови, що точно знаєш: вона є на території готельно-ресторанного комплексу "Оазис". І справді, таємний вхід ховається на відстані від основного приміщення за охайно складеними дворами. Кілька метрів вузького коридору — і ось він вхід у потаємне місце. Зверху табличка з тризубом та написом “Здобути або не бути”.

— За переказами людей, криївка в Бабині була дещо далі у лісі, але вона не збереглася, — розповідає реставратор криївки Максим МОРОЗЮК. — То ж ми зробили її точну копію відповідно до архівних креслень СБУ, але в іншому місці.

Така криївка, як у Бабині, могла уміщати 10-12 повстанців. Для них тут обладнані дві кімнати: офіцерська та кімната для відпочинку, туалет, умивальник та грубка. Усе працює, перевіряю власноруч — в холодну пору доторкнутися до теплої стіни — справжня насолода.



Далі два двоповерхові ліжка. Жорсткі, але в умовах повстанського життя — цілком пристойні. Тут же стіл з посудом та невеликі дверцята у... стіну.



— Це своєрідний аварійний вихід, — продовжує Максим. — Зверху над ним — колодязь, а внизу — вода. Згори цього входу не видно, а воду дістати насправді можна. Цей хід (у стіні вмонтовані спеціальні східці) ми випробовували, але туристів не пускаємо — небезпечно врешті-решт.
Неподалік розташований телефонний апарат. До речі, справний, як і станція радіозв’язку, та друкарська машинка.

БІЛЬШЕ ФОТО у ФОТОГАЛЕРЕЇ

Серед експонатів криївки — посуд, форма різних військ, ікони, які висять у обох кімнатах, набої та навіть зброя. Деякі з них передали організаторам місцеві мешканці, частину — передали музеї.

— А оцей кулемет, до речі, знайшли у Бабинських лісах, — каже Максим. — Але він вже не працює.



У криївках середини ХХ століття була продумана й система безпеки.

— Вентиляція облаштовувалась у вигляді пеньків, які росли зверху — у них робилися спеціальні отвори, аби у криївку надходило повітря, та й димарі виводили хитро: або ховали у стовбурі дерева, або під’єднували до димоходу найближчої хати. До речі, криївки намагалися будувати недалеко від поселень. Це давало можливість отримувати інформацію та надійно маскувати входи у сховок. Та безпека — понад усе, тому навіть якщо криївка й була біля хати, нерідко лише хтось один з родини господарів оселі знав про неї, а бувало, що ніхто не здогадувався, — каже реставратор криївки у Бабині.

БІЛЬШЕ ФОТО у ФОТОГАЛЕРЕЇ

Сучасні місця розташування таких музеїв-криївок на Рівненщині не таємниця й доступ відкритий кожному. Аби лише були охочі їх відвідувати, та й надалі берегти пам’ять про тих, хто жив і воював у них...

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
70-річчя УПА відзначатимуть презентацією історій [АФІША]
Рівненський конкурс "12 історій про УПА" жодних законів не порушує
У Рівному 14 жовтня перекриють рух автотранспорту





На правах реклами