Ми у Facebook
14.10.2012, 09:03

Вітаємо рівнян зі святом Покрови Святої Богородиці!

14 жовтня - Покрова Святої Богородиці.
Свято Покрови Святої Богородиці почали відзначали ще з 9 ст. У релігійних пееазах рзповідається як у часи візантійського імператора сарацини оточили Константинопіль. Мати Божа, аби захистити народ, зняла з голови покривало (омофор) і покрила ним усіх, хто щиро молився про спасіння. Тоді вороги полишили місто і свято Покрови увішло до яду християнських свят.

На честь спасіння віруючих людей, вже з 11 ст. по всій Україні будувалися церкви Святої Покрови, в центрі яких зобажували ікону Богородиці з простеленим над народом омофором.

На знак пошани та вдячності Святій Покрові, українські козаки також збудували церкву на її честь у себе, на Запорізькій Січі. Так само вчинили і Воїни Української Повстанської Армії. Тому 14 жовтня прийнято вважати не тільки релігійним святом, але й народним. В цей деньь лунають молитви за тих, хто віддав своє життя за волю України.

Мати Божа вважається покровителькою дівочої і жіночої долі, шлюбів та здоров’я. На Покрову представниці прекрасної статі покладають особливі надії на щастя своїх дітей.

На свято Покрови не прийнято працювати у полі чи городі. За народними віруваннями, рожай треба було зібрати до Покрови, так як земля має відпочити. Після 14 жовтня розпочиналася підготовка до весіль. Незаміжні дівчата виглядали сватів, а гарні господині облаштовували вою господу до зими. Дівчата на Покрову традиційно покривають голову вишитими рушниками та з першими дзвонами у церкві промовляли: «Свято Покровонько, покрий мою головоньку».

Свято Покрови несе людям надію та віру у краще майбуття, додає сил та наснаги на краще життя.







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ