Ми у Facebook
04.11.2012, 15:18

Що вивчають сучасні діловоди?

Діловод — професія, яка увібрала в себе пережитки минувшини, Радянського Союзу і вже розвинулась у новій галузі. Сьогодні складно почути, що людина навчається на діловода чи то на секретаря. Для позначення такої професії зараз, швидше за все, використовують термін документознавець.
Так, на теренах України вже кілька десятків років укорінюється спеціальність “документознавство та інформаціна діяльність”, трансформуючись усе в нові і нові напрямки та професії. Ця спеціальність з упевненістю крокує країною. І ось уже в 90-х роках вона з’явилась у вишах Рівненщини. Вперше - у Рівненському державному гуманітарному університеті, а вже пізніше в Національному університеті “Острозька академія”. За час свого існування тут спеціальність вдосконалювалась, розширювалась, і як то кажеться, набирала обертів.



В “Острозькій академії” спеціальність підпорядковується факультету політико-інформаційного менеджменту. Так склалося, що саме в цьому виші спеціальність набула свого нового напрямку розвитку. Тут готують не діловодів, а роблять наголос на поєднанні діловодних процесів з інформаційними. Інформація — термін, яким ніби червоною ниткою прошиті всі роки навчання на спеціальності.



Одним із останніх досягнень кафедри документознавства та інформаційної діяльності став розподіл спеціальності на четвертому курсі. На бакалавраті студенти відтепер матимуть змогу визначитись, що їм ближче. Так, з 2012 року кафедра документознавства та інформаційної діяльності пропонує студентам спеціалізації: «інформаційно-аналітичний супровід державного управління» та «управління прикладними соціально-комунікаційними технологіями», відповідно готуючи спеціалістів за такими напрямками: «спеціаліст з документознавства та інформаційної діяльності», «інформаційний аналітик», «фахівець із зв’язків з громадськістю».



Як бачимо, наголос робиться саме на інформаційних процесах. Воно й не дивно, адже поряд зі стрімким розвитком новітніх технологій, навчання лише поводженню з паперовими документами виходить на другий план. Сучасний діловод, а відтак, фахівець документознавства та інформаційної діяльності, має знати, що таке електронний документообіг, цифровий підпис, база даних тощо. Інформаційному аналітику не обійтись без хорошої комп’ютерної “підкованості”, а ось фахівцю зі зв’язків з громадськістю особливо необхідним є вміння поводити себе серед людей, вміти переконувати, чітко, влучно і структуровано висловлювати свої думки.

Скажімо, дечому можна навчитись самому, а ось деякі навики все ж потрібно перейняти у фахівців, якими кафедра документознавства та інформаційної діяльності багата. За 14 років свого існування в “Острозькій академії” на кафедрі склався хороший професорсько-викладацький колектив: 3 доктори наук, 10 кандидатів і 5 викладачів. Частину виховали і навчили в академії, частина — це досвідчені спеціалісти, педагоги зі всієї України. Такий колектив — це запорука успіху будь-якого навчального закладу.



Часто отримуючи запитання, а де ж ви можете працювати з такою спеціальністю, студенти, що навчаються на “документознавстві”, з посмішкою відповідають “ви запитайте краще, де ми не можемо працювати”. Так, випускники кафедри можуть працювати від держаних органів управління до ЗМІ, інформаційних агентств, консалтингових фірм та навіть банківських і фінансових структур. Фахівці менеджменту, документознавства, інформаційної сфери затребувані в кожній приватній фірмі. Зрозуміло, що попит на фахівців даної спеціальності залежить від регіону.

Цьогоріч з ініціативи кафедри в “Острозькій академії” вже вп’яте пройшов міжрегіональний фестиваль соціальної реклами. Це велике досягнення організаторів, адже масштабність фестивалю з кожним роком збільшується. Цього року учасники фестивалю представили 12 видів реклами, в тому числі й телевізійної, що свідчить про хороші показники діяльності як кафедри, так й інших спеціальностей не лише “Острозької академії”, а й інших вишів України.



За більш ніж десять років свого існування в “Острозькій академії” кафедра міцно стала на ноги, досягла багато успіхів не лише на теренах вишу, вийшла на обласний і навіть всеукраїнський рівень за рахунок проектів, співпраці з іншими ВНЗ України, участі в конкурсах, олімпіадах. Випускники кафедри розсіялись по всій країні: працюють у впливових ЗМІ України, в органах державної влади, в тому числі й у Верховній Раді, Кабміні, віднесло дітей кафедри й за межі України. Чи не це є найголовнішим показником ефективної діяльності будь-якого університету чи його структурного підрозділу?

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
В Острозькій академії на Рівненщині триває Всеукраїнська конференція, присвячена проблемам української мови
Острозька академія підтвердила високий статус національного науково-дослідного університету





На правах реклами