Ми у Facebook
21.11.2012, 07:20

Стали відомі правила вступної кампанії-2013

Вступати можна, як і раніше, у п’ять вишів.
Міносвіти опублікувало на своєму сайті нові умови вступу.

Видання "Сегодня" виділило 8 головних фактів про вступну кампанію-2013:

Терміни вступної кампанії - з 1 по 31 липня (для тих, хто складає іспити або проходить творчий конкурс, - до 20 липня)

Документи можна подавати відразу до 5 вишів на 3 спеціальності. Необхідні такі папери - атестат і додаток до нього; сертифікати ЗНО; копія паспорта; медична довідка форма №086-о; шість фотокарток 3х4; будь-який інший документ, що підтверджує особливості при зарахуванні.

Щоб абітурієнта допустили до конкурсу, йому ще потрібно набрати з непрофільних предметів мінімум 124 бали, а за профільним - мінімум 140. Хоча якщо вийде так, що по одному з непрофільних предметів йому не вдасться дотягнути до прохідного мінімуму, то внз все одно може дозволити проходження такого абітурієнта. Правда, за умови, що з профільного предмету у нього буде не менше 170 балів. До речі, що стосується профільних предметів, то, як і цьогоріч, у 2013-му вишам дозволяється підвищувати прохідний бал за ними. Як показує досвід минулих років, він може досягати 150-180 балів. До того ж навчальні заклади можуть встановлювати не одну, а дві профільні дисципліни.

Названо найуспішніших студентів Рівненщини

Зберегли в Міносвіти й додаткові бали для тих учнів, які досягли успіхів у навчанні. Так, під час наступної вступної кампанії призери IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад і III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів робіт членів Малої академії наук (МАН) за диплом 1-го ступеня отримають 50 додаткових балів, 2-го ступеня - 40 балів, а 3-го ступеня - 30 балів. Однак якщо раніше й олімпіадникам, і "мановцям" ці бали нараховували лише в тому випадку, якщо вони вступали на ту спеціальність, для якої їх "переможний" предмет є профільним, то в наступному році ця умова залишиться лише для перших. Що стосується "манівців", то тепер вони отримають свій бонус, тільки якщо тематична секція (а не базовий предмет у цій секції, як було раніше), в рамках якої вони писали свою роботу, відповідає тій спеціальності, куди вони зібралися вступати. Також, як і раніше, мають надаватися додаткові бали й випускникам підготовчих курсів при вузах: до 20 балів за результатами підсумкової атестації можуть отримати ті з них, хто відучився не менше 3 місяців і надходить у той же вуз на природно-математичні й інженерно-технічні спеціальності.

Списки рекомендованих будуть подаватися у три етапи. Перший - 1 серпня, другий - 5-го, а третій - 8-го.

Бюджетників повинні зарахувати до 11 серпня, контрактників - до 25 серпня.

Янукович вирішив підняти студентам стипендії

Пільговикам буде виділено до 25% всіх місць.

Стежити за рейтингом можна на сайті системи "Конкурс" (vstup.info), куди будуть передаватися дані з ЄДЕБО.

Як і цього року, в 2013-му на подачу документів дадуть місяць - з 1 по 31 липня (до речі, як раніше вступати можна в 5 вишів на 3 спеціальності). Що стосується абітурієнтів, яким потрібно здавати іспити або проходити творчі конкурси, то тут відбулися зміни. Так, першим далі потрібно встигнути подати папери у вуз до 20 липня (іспити відбудуться з 21 по 31 липня). А ось другим дадуть на це на три дні більше. І тепер у них крайній термін подачі - теж 20 липня (творчі конкурси триватимуть з 11 по 31 липня). Єдині терміни зробили для того, щоб всі були в рівних умовах.

Подавати документи можна як у паперовій, так і в електронній формі. Якщо говорити про останню, то відправити заяву онлайн можна далі на ez.osvitavsim.org.ua. Скористатися ним зможуть всі, але тим, хто має особливості при зарахуванні, приміром, пільги або додаткові бали, все одно доведеться приїхати у вуз до 31 липня, щоб пред'явити підтверджуючий документ. До речі, всі дані про абітурієнтів вузи будуть вносити в Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЄДЕБО), як і в цьому році.

Як відбудеться ЗНО на Рівненщині?

Список пільговиків не зазнав ніяких змін. Це ті ж самі категорії, що і в цьому році.

Ніяких змін не відбулося і в переліку тих абітурієнтів, які при рівних балах мають право опинитися вище в рейтингу. Як раніше це такі вступники: сироти, члени сімей військових при вступі до вищих військових навчальних закладів та військових підрозділів вишів, інваліди III групи, а також діти інвалідів з малозабезпечених сімей, демобілізовані з армії в рік надходження, діти з багатодітних сімей, в яких п'ять дітей і більше, медалісти та інші категорії абітурієнтів, яким виш віддасть перевагу.

Варто зазначити, що порядок украй важливий - внз не мають права його порушувати.





На правах реклами