Ми у Facebook
05.01.2013, 12:40

На Рівненщині знання Біблії покажуть дошкільнята, школярі та студенти

Пісні, малюнки, вірші й навіть журналістські дослідження готуватимуть учасники Всеукраїнської олімпіади "Юні знавці Біблії", яка уже вшосте відбудеться на Рівненщині. Змагання вперше об'єднає не лише школярів, а й учнів ПТУ, студентів та... дошкільнят! Дізнайтесь більше про умови участі!
- Цьогорічна олімпіада, яка традиційно відбудеться на базі Острозької академії за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Українського Біблійного товариства, уперше пройде у два етапи, - розповідає незмінний організатор Всеукраїнської олімпіади "Юні знавці Біблії", декан гуманітарного факультету Національного університету "Острозька академія", настоятель студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Василь Жуковський. - Старшокласники, учні ПТУ та студенти з'їдуться до Острога 16-17 квітня, а змагання для дошкільнят і учнів 1-8 класів відбудуться 18-19 травня.

Визначено найкращих в Україні юних знавців Біблії

Завдання для учасників олімпіади відзрізнятимуться залежно від віку. Приміром, дошкільнята розповідатимуть біблійну історію, підготовлену вдома, яка найбільше сподобалась; декламуватимуть вірші чи співатимуть пісні біблійної тематики. Молодші школяри презентуватимуть творчі роботи (приміром, малюнки) про життя Ісуса Христа, а старші за віком учасники - виконуватимуть тестові завдання, готуватимуть твори-роздуми, наукові роботи і навіть... журналістські дослідження. Останні стосуватимуться, зокрема, таких тем як "Активний християнський діяч у моєму місті (селі)" та "Благодійні заходи християнських конфесій у моєму місті (селі)". До слова, у рамках постійної співпраці "ОГО" з Національним університетом "Острозька академія" торік, під час нагородження переможців міжобласного конкурсу учнівських творчих робіт "Я - журналіст!" уперше було відзначено в окремій номінації старшокласників-авторів журналістських матеріалів саме духовно-морального спрямування. Цьогоріч також планується відзначити учнів, які пробують свої сили в цьому напрямку.

На Рівненщині нагородили переможців конкурсу “Я — журналіст!”

Традиційно більшість учасників олімпіади "Юні знавці Біблії" - це учні, які вивчають у школі основи християнської етики та інші предмети духовно-морального спрямування. В Україні таких шкіл - близько 21 тисячі, на Рівненщині - 465, що складає майже 70% від усієї кількості загальноосвітніх навчальних закладів області. Щоправда, подібні предмети поки що викладаються в школах лише факультативно. У цій роботі педагогам, зокрема, допомагає перша в Україні загальнодержавна програма з основ християнської етики для учнів 1-11 класів, яку було розроблено за активної участі науковців Острозької академії на чолі з Василем Жуковським. Програма, яку презентували у вересні 2010 року, отримала гриф Міністерства освіти та науки й, відтак, почала використовуватись у навчальному процесі по всій державі. До того подібні проекти мали лише статус регіональних та експериментальних.

Як зацікавити учнів уроками християнської етики: досвід вчителів із різних регіонів України



До слова, серед 44 минулорічних переможців Всеукраїнської олімпіади "Юні знавці Біблії" десятеро учнів - тобто майже кожен четвертий - представляли саме загальноосвітні навчальні заклади Рівненщини. "Саме факультативний курс з основ християнської етики є одним із небагатьох, які здійснюють серйозне системне духовно-моральне виховання у загальноосвітніх школах, - розмірковує організатор олімпіади Василь Жуковський. - Так, це лише один урок на тиждень, і нам може здаватися, що цього дуже мало. Але коли ми почали аналізувати результати досліджень, відгуки вчителів — виявилось, що він чинить на дітей величезний вплив. Це можливо, бо Бог творить чудеса. Ми дозволили Богу в нас працювати — і він працює не тільки один урок, а цілий тиждень, а на уроках християнської етики це лише підігрівається і підтримується".

"Рівненщина релігійна": блоги OGO.ua

Заявки на участь у VI Всеукраїнській олімпіаді "Юні знавці Біблії" та конкурсні матеріали приймають до 15 березня за адресою: Лабораторія християнської етики, християнської психології та християнської педагогіки, гуманітарний факультет, Національний університет «Острозька академія», вул.Семінарська, 2, м.Острог, Рівненська область, 35800; з приміткою "Юні знавці Біблії". Телефон оргкомітету: (067) 104 57 37.





На правах реклами