Ми у Facebook
28.01.2013, 15:10

Рівненські школярі вшанували льотчика-космонавта [+Фото]

У Рівному відзначили 80-річчя від дня народження льотчика-космонавта Олега Макарова. Вшанували відомого на весь колишній Радянський Союз підкорювача космосу у Рівненській загальноосвітній школі №3, де космонавт колись навчався.
Невеличка двоповерхова школа №3, що знаходиться в районі пивзаводу, має чимало цікавих сторінок історії.

На одну з них великими літерами вписано ім'я Олега Макарова - льотчика-космонавта, що чотири рази підкорював космічний простір! Хоч відомий космонавт народився й помер у Росії, але один рік він навчався у рівненській ЗОШ №3.

- Ще нікому невідомим хлопцем він поїхав з Рівного, - розповідає учень 8-Б класу ЗОШ №3 Андрій Яцута. - А вже згодом прославився на весь СРСР тим, що здійснив чотири польоти у космос! Й двічі отримував звання Героя Радянського Союзу.




Сам Андрій не лише цікавиться історією, а й навіть проводить екскурсії шкільним музеєм. Чимало документів і фотографій тут присвячені Олегу Макарову.



- Про нашу школу Олег Макаров пам'ятав завжди, - розповідає Андрій Яцута, показуючи на фотографії. - Відомо, що він навіть передавав вітання своєму вчителеві математики прямо з космосу. Є в експозиції й лист, який Макаров написав випускникам школи, та чимало фотографій, зроблених перед польотами у космос.



У школі Олега Макарова пам'ятають як учні, так і вчителі. Декому з них свого часу пощастило бути особисто знайомим з космонавтом.

- Я був знайомий з Олегом Макаровим і навіть маю пам'ятні фотографії, - розповідає професор, вчитель фізики та астрономії ЗОШ №3 Віталій Тищук. - Після невдалого польоту він із своїм батьком приїжджав до Рівного на запрошення колективу школи, до якого і я був причетний, адже тоді працював тут. Це було у січні 1976 року. З того часу ми були знайомі і листувалися. Є фото, де я з ним поруч стою. Я його навіть на поїзд супроводжував у Здолбунові. Поїзд тоді затримувався і ми гуляли по перону вокзалу.



Окрім особистого знайомства з Олегом Макаровим, Віталій Тищук має й цікаве космічне захоплення - колекціонує поштові марки на космічну тематику.

- Я почав 1969 року збирати, - говорить Віталій Тищук. - І за ці роки їх назбиралося понад 4 тисячі! Також у колекції є конверти із зображенням космонавтів і печатками "Зоряного містечка", що знаходиться у Москві та космодрому Байконур. Маю марки із зображенням Макарова, на одній з яких є його автограф.



Свою колекцію Віталій Тищук до ювілею Олега Макарова розмістив у стінах школи і її з цікавістю розглядають діти.

До ювілею Олега Макарова у школі організували чимало цікавих заходів, зокрема спортивні змагання "Космічна естафета", "Макаровські читання", де діти презентували свої знання з астрономії, малюнки на космічну тематику та багато інших заходів.



Як розповіла директор ЗОШ №3 Ольга Тимощук, наразі школа намагається встановити зв'язок з двома синами Олега Макарова та запросити їх до школи.

Цікаво, що й сьогодні у школі навчається Макаров. Тільки не космонавт, а звичайний рівненський хлопець.

- Я про космонавта багато знаю, але ми - не родичі, - говорить однофамілець космонавта, учень 10-го класу ЗОШ №3 Роман Макаров. - Дізнався про нього у третьому класі, коли побачив пам'ятну дошку на стіні школи. Особливо зацікавився його біографією, коли дізнався, що один з його польотів був невдалим і йому просто дивом вдалося вижити.

Проводити Дні вшанування Олега Макарова у школі планують і надалі, адже це вже стало доброю традицією.





На правах реклами