Ми у Facebook
02.02.2013, 15:15

У Рівному відзначили День визволення міста від нацистів [+Фото]

Понад 900 днів, 1941 по 1944 роки, місто Рівне перебувало під окупацією нацистської Німеччини. Панування фашистських загарбників закінчилося 2 лютого 1944 року. З нагоди 69-ї річниці визволення Рівного від нацистських окупантів у місті вшанували загиблих визволителів й привітали тих, хто ще живий.
Заходи з нагоди відзначення 69-ї річниці визволення Рівного від німецько-фашистських загарбників відбулися на військовому меморіалі кладовища "Дубенське".

З вінками та квітами на меморіал прийшли представники міської та обласної влади, ветерани Другої світової війни, родичі загиблих бійців та звичайні рівняни.



Вони поклали вінки до могил радянських солдат та відзначили, що невідомо як розгорнулися б історичні події, якби Рівненсько-Луцька військова наступальна операція, вході якої радянські війська 1-го Українського фронту звільнили Рівне, не була б успішною.

На сьогоднішній день серед живих залишаються усього лише 4 ветеранів, які визволяли Рівне. Один з них, Андрій Мойсеєнко.

Цього року чоловік відзначатиме 90 річницю з Дня народження, проте, незважаючи на поважний вік, він самостійно прийшов на меморіал.



- Я йшов у Рівне зі сторони Костополя, - пригадує ветеран Другої світової війни, учасник операції визволення Рівного, полковник у відставці Андрій Мойсеєнко, - Ми звільнили Костопіль, але швидко провести наступ на Рівне не вдалося. Німці нас там затримали й чинили опір. Але все ж ми зуміли пересилити німецьких бійців і в районі Олександрії форсували річку. Хто на паромі, хто на човнах, ми перебралися на інший берег і продовжили наступ. Я зі своїм мінометним взводом йшов уздовж залізничної колії й потім ми зайшли в місто зі сторони кладовища Грабник.

Мінометний вогонь змусив німецькі війська відступати, й того ж дня, 2 лютого 1944 року, вони залишили Рівне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Із Кубані — на визволення Рівного [ІНТЕРВ'Ю]

Загалом в операції з визволення Рівного брало участь понад 60 тисяч бійців радянської армії й понад тисячу з них віддали своє життя у боротьбі за звільнення Рівного від нацистських загарбників.





На правах реклами