Ми у Facebook
22.02.2013, 17:50

Рівненські податківці відповіли на актуальні питання про "електронну стрічку"

Про запровадження РРО з контрольною стрічкою в електронній формі розповіла начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Рівненській області Леся Тиркус.
- Чи спростить ведення бізнесу суб‘єктів господарювання запровадження РРО з контрольною стрічкою в електронній формі?

- Нагадаємо, що з 1 січня 2013 року суб'єкти господарювання повинні в обов'язковому порядку подавати в податкову службу інформацію про обсяг розрахункових операцій, проведених у готівковій або безготівковій формі, за дротовими або бездротовими каналами зв'язку.

Для цього вводиться так звана "електронна стрічка" - електронна звітність за допомогою касової техніки. Завдяки їй передача звітності буде відбуватися в автоматичному режимі.

Електронна контрольна стрічка реєстраторів розрахункових операцій (РРО, касові апарати) є електронною копією розрахункових документів, вона зберігається в пам'яті касового апарата або модему, приєднаного до нього. Один раз на добу дані електронної стрічки будуть передаватися на загальний сервер обробки даних у ДПС України. Це має на меті не тільки спростити процес подання звітності, але і позбавити підприємців необхідності купувати і зберігати протягом 3-х років паперову контрольну стрічку. Також нововведення дозволить звести нанівець розбіжності між первинною документацією і поданими даними звітності.

- Чи надасть податкова час на адаптацію нововведення?

- Незважаючи на те, що вимога використовувати електронну касову стрічку вводиться з 1 січня, підприємцям дадуть півроку на адаптацію нововведення. До середини 2013 року штрафів і санкцій за помилки при впровадженні нової технології не буде.

- Чи обов‘язково потрібно купувати новий касовий апарат?

- Суб‘єкти господарювання можуть подавати звітну інформацію в електронній формі до серверу податкової служби як шляхом придбання нової касової техніки, так і шляхом приєднання до вже існуючої техніки відповідних модемів для передачі даних.

- Чи буде встановлюватись обладнання, яке захищатиме від втручань дані суб‘єктів господарювання, які передаватимуться до податкової служби?

- Доступ до наданої податковим органам інформації є мінімальним. Реєстратори розрахункових операцій повинні, згідно з вимогами, бути обладнані модулем безпеки Національної системи електронних платежів (НСМЕП) – спеціалізованим пристроєм у вигляді картки або плати, який захищає дані від втручань.

- Хто буде обслуговувати систему зберігання та збору даних і чи потрібно користувачам касової техніки додаткові навички для користування?

- Обслуговувати систему зберігання та збору даних буде визначений Нацбанком України інформаційний еквайрер (аcquirer) – організація, яка надаватиме послуги з технічної підтримки та інформаційного обслуговування. На сьогодні один з операторів мобільного зв‘язку розробив спеціальну сім-карту «РРО-звіт» для передачі даних. Послуги інформаційних еквайрерів надаються виробникам касової техніки і Центрам сервісного обслуговування (ЦСО). Підключення РРО суб'єктів господарювання та їх первинну реєстрацію в Системі проводять ЦСО. Тому ці процедури не є обтяжливими і не вимагають додаткових зусиль та навичок від користувачів касової техніки. Крім того Державний реєстр РРО щотижнево оновлюється новими зразками техніки.

- Чи збільшиться обсяг звітності з впровадження РРО з контрольною стрічкою в електронній формі?

- Додаткових обов'язків для суб'єктів господарювання не передбачається, зміниться лише порядок подання звітності. Так, замість звітності на паперових носіях 1 раз на місяць, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяцем, передбачено її подання в електронному вигляді по дротових або бездротових каналах зв'язку.





На правах реклами