Ми у Facebook
25.02.2013, 16:02

Секонд-хенд пропонують замінити комісійними магазинами

Україна завалена секонд-хендом з-за кордону. Від цього зазнає збитків українська текстильна промисловість. Парламентарі знову хочуть обмежити ринок секонд-хенду.
Майже повністю змінити правила бізнесу з продажу імпортних товарів, які були в ужитку, пропонує народний депутат від партії «Батьківщина» Віталій Немілостівий. У своєму проекті "Закону про заборону оптової торгівлі, крім комісійної, уживаних текстильних виробів" він наполягає, що імпортний секонд-хенд, відповідно до українських правил торгівлі, є «непродовольчим товаром, який був у вжитку», а значить, його слід класифікувати як комісійний. Відтак, сказав він Deutsche Welle, продаватися він може лише у відділах або магазинах комісійної торгівлі.

Секонд-хенд пропонують замінити комісійними магазинами

При цьому, наголошує депутат, про зникнення оптової торгівлі імпортним "секондом" і про закриття роздрібних магазинів не йдеться: "Оптовики теж можуть здавати свій товар на комісію. А магазини з продажу секонд-хенду можуть перепрофілюватися в комісійні. Але це буде робота за іншими документами, з іншим рівнем відповідальності перед покупцями". Зокрема, акцентує депутат, українці зможуть дізнатися про те, чи не були оброблені вживані речі небезпечними хімічними речовинами під час санітарної обробки до того, як потрапити в Україну.

Новий удар по гаманцях споживачів?


Переведення продажу імпортного "секонду" в комісійні магазини стане кінцем і для маленьких магазинчиків, і для підприємців, які продають цей товар на ринках, вважає харків’янин Микола, який має на одному з харківських ринків свій лоток. "Ми ж купуємо "секонд" в оптовиків не поштучно, а в кілограмах, у запакованих мішках. І ніколи не знаємо, ходовий там товар чи ні. Але все виставляємо на продаж. З комісійними магазинами такий номер не пройде", - каже Микола.

Чи носять рівняни секонд-хенд? [+Відео]

У Всеукраїнській асоціації дилерів одягу секонд-хенд не бачать підстав для якихось змін у налагодженому і легальному бізнесі, в якому задіяні майже півмільйона людей. Також не бачать сенсу "змішувати два види бізнесу в одному". "Комісійна торгівля має бути окремим бізнесом. Людина принесла товар, уклала договір і здала на комісію. Це зовсім інша річ, ніж продаж ввезеного з-за кордону товару, який пройшов розмитнення", - заявив президент Асоціації Владислав М’ясоєдов і додав, що запропоновані зміни насамперед "вдарять по покупцях", які хочуть мати можливість купувати дешеві речі.

На це автор законопроекту Немілостівий відповів, що з такими аргументами "українців укотре хочуть використати ширмою для отримання надприбутків". За даними Немілостівого, за останні п'ять років в Україну ввезли 480 000 тонн уживаного товару. Скільки в цих тоннах було одиниць одягу і чому їх продавали за ціною, у багато разів вищою від мізерної початкової вартості кілограму такого товару, за словами депутата, залишилося поза межами державного контролю. "Насправді торговці мають рентабельність до двох тисяч відсотків! І дуже добре нажилися на наших громадянах", - заявив депутат.

Підтримка вітчизняного чи китайського?

"Надмірний наплив дешевого "секонду" свідчить про невиконання державою своїх обов’язків щодо захисту вітчизняного виробника, заявила президент Української асоціації підприємств легкої промисловості Тетяна Ізовіт. За підрахунками асоціації, за один вживаний чоловічий костюм, завезений з-за кордону, сплачується в 24 рази менше податків, ніж за вироблений на українській фабриці. "Ми бачимо, що зроблено все, аби було невигідно виробляти своє, а вигідно імпортувати вживане", - наголосила Ізовіт.

Підтримати вітчизняних швачок депутат Немілостівий пропонує у своєму другому законопроекті зі змінами до «Закону про Митний тариф України». Документ передбачає підвищення ввізного мита для товарів секонд-хенду в декілька разів - до 10 євро за кілограм. В Асоціації дилерів одягу секонд-хенд категорично проти і називають цю ініціативу «порушенням домовленостей України із СОТ». Голова асоціації М’ясоєдов переконаний, запропоновані законопроекти після консультацій з експертами будуть відкликані.

На думку економіста Володимира Соболєва, законопроекти як мінімум слід допрацювати. А як максимум - уважно проаналізувати, для кого вони насправді вигідні. "Українським фабрикам більше, ніж секонд-хенд, заважають дешеві китайські товари. І законопроекти можна трактувати як спробу одних імпортерів задушити інших", - заявив Соболєв. Натомість депутат Немілостівий планує розібратися і з китайським імпортом. Це стане наступним кроком, повідомив він.

Нагадаємо, попередні спроби заборонити ввезення секонд-хенду в Україну викликали хвилю обурення як власників магазинів, так і покупців. Зокрема, 2010-го року у Рівному відбувся масштабний протест на захист магазинів секонд-хенду.





На правах реклами