Ми у Facebook
24.03.2013, 15:55

Першою мистецькою премією Рівного відзначили Литвина

Перша у Рівному премія у галузі образотворчого мистецтва ім. Георгія Косміаді знайшла свого володаря. Її лауреатом став відомий рівненський художник Костянтин Литвин. На жаль, талановитого митця уже немає з нами, тому премію отримала його дружина - Валентина Литвин.
Костянтин Литвин присвятив мистецтву все своє життя й залишив рівнянам неймовірно цінний творчий спадок - унікальні картини, на багатьох з яких зображена природа рідної Рівненщини.

Серед претендентів на премію, він був єдиним, кого уже немає в живих. Ймовірно саме цей факт і вплинув на журі, яке не могло не віддати шану талановитому митцю, якому цьогоріч виповнюється 75 років з дня народження.

- Він взагалі собі не уявляв життя без мистецтва, - говорить дружина Костянтина Литвина Валентина Литвин. - Це було його бажання, мрія. Він навіть в останні дні говорив: "Для чого мені жити, якщо я не можу стояти біля мольберту?"



З рук представників міської влади Валентина Литвин отримала диплом, пам'ятний значок та грошову премію у 5 тисяч гривень.



Гроші дружина Костянтина Литвина планує витратити на організацію виставки творів митця, багато з яких ще ніколи ніде не виставлялися.



Вручення першої премії ім. Георгія Косміаді не могла пропустити й донька славетного художника Надія Косміаді. Нині вона проживає в Німеччині, проте відклавши усі справи, приїхала до Рівного.



- Мені дуже приємно, що мене запросили, - розповідає донька Георгія Косміаді Надія Косміаді. - Вручення цієї премії показує, що місто у культурному плані розвивається й, особливо приємно, що мого батька й мене тут пам'ятають.



Нагадаємо, що минулого місяця у Рівному вручили першу літературну премію, лауреатом якої став письменник Євген Шморгун.



Проте, за словами заступника міського голови Рівного Галини Кульчинської, цими двома преміями Рівне не обмежиться, адже нині триває розробка положення про ще одну премію. Нею відзначать митців, що відроджують народний фольклор.





На правах реклами