Ми у Facebook
08.05.2013, 17:35

Рівненські ветерани поспілкувалися по скайпу з ветеранами Республіки Тива [+Фото]

Ветеранів Другої Світової війни, які свого часу визволяли Рівненщину від фашистських загарбників, нині розділяє понад 7 тисяч кілометрів. Завдяки відеозв'язку ветерани з Рівного й Республіки Тива Росії зуміли побачити одне одного, поспілкуватися й пригадати подвиг Тувинських добровольців.
Напередодні відзначення 68-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні, у Рівному пригадали тих воїнів, що свого часу визволяли місто й Рівненщину від фашистів. Серед тих воїнів були й добровольці з Тувинської Народної Республіки, що тепер є автономією у складі Російської Федерації.

На момент вступу у війну це була окрема країна, що увійшла до складу СРСР пізніше. Саме у Республіці Тива був зібраний загін добровольців, що зголосилися допомогти братнім народам визволяти землю від гітлерівських військ.



- 208 тувинських добровольців, з яких 116 були членами Тувинської народної революційної партії, а інші членами Союзу молоді, прийняли своє бойове хрещення під селом Деражне Костопільського району 13 січня 1944 року, - говорить директор Рівненського краєзнавчого музею Олександр Булига. - Також вони брали участь у визволенні Рівного, Дубна й інших населених пунктів Рівненської області. 61 воїн героїчно загинув і навічно залишиться на нашій землі. Поховання є в Рівному, Дубні та Деражному.



Якщо у Рівному нині залишилися живими четверо ветеранів, що визволяли Рівне, то з загону Тувинських добровольців нині жива лише одна людина - ветеран, учасник бойових дій Віра Байлак.

Саме з нею, а також із керівництвом Республіки Тива, змогли поспілкуватися рівненські ветерани під час телемосту.



- Ми тоді знали, коли йшли на війну, що захищаємо рідну країну й рідну землю, - пригадує ветеран Другої світової війни, учасниця бойових дій у складі загону Тувинських добровольців Віра Байлак. - Тому наш ескадрон був сформований. Ми знали, що воювати будемо за близькі нам нації й дружба між націями стала запорукою перемоги. Я бачила смерть й кров, і хочу вірити, що такої війни більше не буде.



Пригадали війну й рівненські ветерани.

- Я щасливий, що у той важкий час ми обіймалися й раділи перемозі над спільним ворогом, - пригадує ветеран Другої світової війни, учасник визволення Рівного Андрій Моісеєнко. - Наші бійці завжди дуже добре відгукувалися про тувинців. Це наші люди й ми ніколи не забудимо їхній подвиг. Я дуже радий бачити бойових товаришів. Нехай дружба між нашими народами міцніє.



Наприкінці зустрічі міський голова Рівного висловив ініціативу запросити делегацію з Республіки Тива до Рівного на відзначення 70-ї річниці визволення Рівного.





На правах реклами