Ми у Facebook
11.07.2013, 16:52

У Рівному замироточила ікона Пресвятої Богородиці

У рівненському Свято-Покровському кафедральному соборі замироточила ікона Божої Матері «Одигітрія Дорогобузька». Священослужителі зазначають, що ікона почала мироточити після того, як до собору привезли мощі новопредставленого святого - преподобного Меркурія, ігумена Бригинського.
Факт мироточіння образу Пресвятої Богородиці «Одигітрії» засвідчила 10 липня 2013 року комісія, сформована з благословення керуючого Рівненською єпархією УПЦ КП - архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона - комісією у складі: архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона; прот. Сергія Лучаніна, секретаря Рівненського єпархіального управління; прот. В'ячеслава Грицака, Рівненського обласного благочинного; прот. Романа Довбети, старшого священика Свято-Покровського кафедрального собору м. Рівне
та прот. Василія Рудніцького, прес-секретаря Рівненської єпархії.

- Факт мироточення ікони ми виявили минулого тижня. Так часто буває, що коли у храмі перебувають мощі святих, то ікони починають мироточити, - розповідає Владика Рівненський та Острозький Іларіон. - Ікона Божої Матері "Одигітрія Дорогобузька" була у нижньому храмі, але на час ремонту її перенесли у верхній храм. Після одного з богослужінь ми побачили на іконі краплі миру, але вирішили їх витерти, щоб знати напевно. А після чергової молитви краплі з'явилися знову.



Рівняни зустріли мощі святого Меркурія Бригинського

Явище мироточення ікон відомо давно. Воно являє собою виділення з образу ікони певної світлої маслянистого виду речовини, яка нагадує миро, що використовується при таїнстві Миропомазання. Ця рідина зазвичай виточує дивний аромат. Мироточення ікон відрізняються одне від одного за виглядом, кольором і консистенцією утворюваної рідини. Вона може бути густою, тягучою, як смола, або ж нагадувати росу (в останньому випадку мироточення іноді називають «єлеєточенням» або «росоточенням»). Відомі випадки мироточення не тільки оригіналів ікон, але і їхніх копій, літографій, фотографій ікон, фресок, а також металевих ікон. Це явище завжди ставало знаменням якої небудь події в історії.

Повсюдне мироточення ікон в історії нашої землі, як правило, відбувалося в переломні епохи. Мироточення є одночасно і закликом до покаяння, і проявом милості, знаком того, що горній світ до нас близький. Справа в тому, що явище істинного чуда, є наближенням до нас благодаті Божої, яка у людини завжди викликає почуття покаяння, викликає почуття власної недостойності.

До Рівного привезуть мощі святого Меркурія Бригинського



Владика Іларіон наголошує: "Я впевнений, що це добрий знак для усіх віруючих, бо це відповідь на їх молитви. Згодом мощі Святого Меркурія повернуться на Чернігівщину, а у нас залишиться наша святиня".







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ