Ми у Facebook
16.07.2013, 00:07

Жіночий монастир на Рівненщині відзначив ювілей

Днями у Свято-Миколаївському жіночому монастирі Української православної церкви в с.Городок Рівненського району відбулись урочистості з нагоди його 20-річчя.
...Про чернече життя у Городку знаходимо відомості ще у літописах XVI століття. На тутешньому острівці діяло подвор’я Києво-Печерської Лаври. У часи войовничого атеїзму майбутня обитель була кістково-туберкульозним санаторієм. Та Божа воля і бажання віруючих все розставили на свої місця. У 1991-му занедбану територію колишнього санаторію передали Рівненському єпархіальному управлінню. Майже відразу тут відкрили курси регентів-псаломщиків. І очолити їх доручили саме ігумені Михаїлі — тоді їй, уродженці селища Клесів Сарненського району, було 35, і майбутня настоятелька Городоцького монастиря була регентом рівненського Свято-Воскресенського кафедрального собору.

“Коли ми приїхали в Городок і побачили це місце, не злякалися, але було трошки страшнувато, — пригадує нині ігуменя Михаїла. — Десь вікон не було, десь дверей. І перше наше таке враження: очі бояться — а руки все зроблять...”

За два роки тут відкрили обитель. Шість студенток разом із наставницею стали першими насельницями монастиря. Саме два десятки років тому, 7 липня 1993-го, Ніна Заєць прийняла монашеський постриг з ім'ям Михаїла. Тепер монастир і духовне училище тут працюють спільно. Починаючи з жовтня 1993 року богослужіння у Свято-Миколаївському Городоцькому жіночому монастирі здійснюються щоденно. Нині тут мешкають 140 сестер.



Духовні ювілеї Рівненщини-2013

Святкування 20-річчя Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря розпочалося Божественною літургією, яку очолив митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іреней, який у 1993 році відкривав обитель у Городку, очолюючи тоді Рівненську єпархію УПЦ. Співслужили йому архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломей, який є і ректором Городоцького духовного училища, та єпископ Дніпродзержинський і Царичанський Володимир.



Далі у храмі Різдва Христового вручили дипломи цьогорічним випускницям регентського духовного училища при монастирі.



А по закінченні вечірньої служби на літній сцені на території монастиря відбувся святковий концерт, серед учасників якого були хори сестер обителі, студенток Городоцького духовного училища, учнів недільних шкіл при монастирі, його Свято-Георгіївському подвор'ї в Рівному і Свято-Вознесенському - у Млинові, Скиті Святої Праведної Анни в с.Онишківці на Дубенщині тощо.





Ігуменя Михаїла (Ніна Заєць) у "ТОП-20: найуспішніші жінки Рівненщини"





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ