Ми у Facebook
01.08.2013, 11:37

Результати вступної кампанії-2013: як не проґавити рейтинговий список?

31 липня в Україні завершився прийом документів до вищих навчальних закладів. З 1 серпня розпочинається оприлюднення рейтингових списків та визначення осіб, які рекомендовані до зарахування. Як не проґавити рейтинговий список та вчасно подати усі документи, читайте далі!
Вступна кампанія-2013 пройшла без значних порушень, особливого ажіотажу у ВНЗ Рівненщини також не спостерігалося. Це пов’язують з достатньою поінформованістю та можливістю подання електронних заяв, що допомогло ліквідувати великі черги, які були минулими роками.

Подання документів на спеціальності, де є творчий конкурс, завершилося ще 20 липня, документи ж на решту спеціальностей приймали до 31 липня. З 1 серпня розпочинається головний етап, якого з нетерпінням чекають усі абітурієнти – зарахування. Часто буває, що абітурієнти після першої ж хвилі зарахування, якщо не вступили, поспішають здавати оригінали в приватні ВНЗи або ж не знають, як визначити своє рейтингове місце.

Тому пропонуємо поради до зарахування.

1. Детально ознайомтеся з рейтинговими списками у всіх ВНЗ та на всіх спеціальностях, куди подавали документи.

1 серпня до 12:00 приймальні комісії усіх вищих навчальних закладів оприлюднюють перший список абітурієнтів, рекомендованих до зарахування на навчання за кошти державного замовлення. Вони знаходяться чи на стендах приймальних комісій чи на веб-сторінках відповідних ВНЗ. Зараз практикується і повідомлення абітурієнтів за допомогою телефонного зв’язку або смс-повідомлень.

Якщо ви увійшли в першу хвилю зарахування, то вам потрібно протягом наступних чотирьох днів – до 4 серпня включно, подати у приймальні комісії оригінали документів. Ввечері 4 серпня список рекомендованих до зарахування вступників у першій хвилі коригується – з нього вилучаються прізвища тих абітурієнтів, які не подали оригінали документів, а на їхні місця рекомендують наступних за рейтингом вступників.

Вступ-2013: найпопулярніші спеціальності на Рівненщині

2. Якщо ви не увійшли до першої хвилі зарахування - проаналізуйте, куди ви маєте найбільші шанси вступити на державну форму навчання.

Повторно ознайомтеся з рейтинговими списками 5 серпня, коли з них вилучені ті абітурієнти, які не подали оригінали. Скоригований список оприлюднюється до 12:00, тоді розпочинається друга «хвиля» зарахування, яка відбувається за таким же механізмом – усі абітурієнти, які є рекомендованими та хочуть навчатися у ВНЗ, протягом трьох днів подають до приймальної комісії оригінали своїх документів. 7 серпня ввечері список коригується шляхом анулювання наданих рекомендацій тим вступникам, які не принесли оригінали документів, та надання рекомендації на вільні місця наступним за рейтингом вступникам.

3. Слідкуйте за всіма трьома «хвилями» зарахування.

Якщо вас не рекомендували до вступу після перших двох хвиль, у вас є шанс, що абітурієнти, що мали вищі бали вже подали оригінали в інші ВНЗи чи на інші спеціальності. Остання – третя – «хвиля» розпочинається 8 серпня о 12:00. Ті абітурієнти, які потрапили у список рекомендованих до зарахування, повинні подати оригінали документів до 10 серпня включно.

Вступ-2013 на Рівненщині: ціни і спеціальності

4. Не позбавляйте себе права обрати ВНЗ, не бійтеся відмовляти.

Якщо у вас хороший рейтинговий бал, то усі ВНЗ будуть «боротися» за вас, але треба пам’ятати, що ви маєте право дочекатися результатів із інших ВНЗ, але водночас і не прогавити строки. Протягом трьох «хвиль» зарахування абітурієнт має право забрати подані у приймальну комісію оригінали документів та подати їх у комісії іншого вишу. Через це список рекомендованих до зарахування є дуже «рухомим». Для того, аби забрати оригінали документів, вступнику слід звернутися у приймальну комісію з відповідною заявою у письмовій формі.

5. Не вступили після трьох «хвиль», не забудьте про «конкурс оригіналів».

Вас не рекомендували до вступу під час трьох «хвиль» зарахування, а вже 10 серпня? Дізнайтеся про наявність державних місць на обраних спеціальностях та їх заповнення. Через невиконання вимог до зарахування усіма вступниками, що були рекомендовані до зарахування у третій «хвилі», після закінчення робочого дня приймальної комісії 10 серпня у ВНЗ можуть залишитися вільні місця державного замовлення. У такому випадку відбувається так званий «конкурс оригіналів», тобто зараховуються наступні за рейтингом вступники, оригінали документів яких вже знаходяться у приймальній комісії. Тому, абітурієнтам, які не потрапили у список рекомендованих у третій «хвилі», проте мають хороший конкурсний бал та знаходяться безпосередньо під лінією, радять приносити оригінали документів до 10 числа.

У разі незаповнення квоти державного замовлення, таких вступників буде зараховано на навчання за кошт держбюджету. Варто пам’ятати, що приймальна комісія не може відмовити Вам у прийнятті оригіналів документів 1-10 серпня, навіть коли ви не рекомендовані до зарахування.

Вступ-2013: Виші-аутсайдери: до деяких закладів вступив лише один абітурієнт

6. Не вступили на державний бюджет – вчіться за контрактом.

Починаючи з 11 серпня, приймальні комісії оприлюднюють списки рекомендованих до зарахування за кошт фізичних та юридичних осіб. Термін для подачі оригіналів документів для рекомендованих вступників кожен ВНЗ визначає самостійно, а тому варто слідкувати за цією інформацію у приймальній комісії. Зарахування на контрактну форму триває до 25 серпня.

А найголовніше - пам’ятайте, що не професія красить людину, а людина професію. Оберіть ту спеціальність від якої будете отримувати задоволення і полюбіть свій університет з перших же днів навчання, бо вам там вчитися 4, а як пощастить, то і 5 років.

Успіхів на нелегкому шляху, любі абітурієнти!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ