Ми у Facebook
08.08.2013, 10:49

Рік тому Янукович підписав сумнозвісний мовний закон

8 серпня 2012 року Президент України Віктор Янукович підписав чи не найскандальніший у новітній історії України документ - Закон "Про засади державної мовної політики", більш відомий як "мовний закон" Колесніченка-Ківалова.
Закон, проект якого внесли внесли народні депутати України Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов, був ухвалений Верховною Радою 3 липня. За свідченням багатьох джерел - з порушенням Конституції України, норм регламенту та процедури розгляду.

Закон встановлює, що державною мовою в Україні є українська мова, але істотно розширює використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках й менше 10%.

Дія закону офіційно має розповсюджуватись аж на 18 мов: російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську (циганську), румунську, словацьку, угорську, русинську, караїмську і кримчацьку. Проте, реально, на думку багатьох експертів, ішлося саме про розширення сфери використання російської мови, а, відтак, і звуження - української. Це й викликало різкі протести у суспільстві.


Американський професор із Рівного Юрій Шевчук - про загрози для української мови


Своє слово сказало і Рівне. У місті на майдані Незалежності відбувся мітинг проти ухвалення мовного закону. Серед промовців - директор обласного академічного українського музично-драматичного театру Володимир Петрів, голова обласної організації Національної спілки письменників України Лідія Рибенко, проректор Національного університету "Острозька академія" Петро Кралюк, директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, підприємці Лілія Москальова та Віктор Янченко, адвокат Микола Бляшин, завідувач музею Уласа Самчука Інна Нагорна, викладач НУВГП Яків Іващук, вчителька-просвітянка Мирослава Жовтан, кобзар Володимир Горбатюк та інші відомі в місті люди. 6 липня з проханням застосувати право вето до закону до Президента звернулась Рівненська міська рада, а 13 липня звернення до глави держави з вимогою не допустити набуття чинності Закону «Про засади державної мовної політики», оскільки він дестабілізує ситуацію в Україні та не відповідає протоколам Венеціанської комісії, ухвалила і Рівненська обласна рада.

Мітинг проти мовного закону на майдані Незалежності у Рівному. Липень 2012 року
Мітинг проти мовного закону на майдані Незалежності у Рівному. Липень 2012 року


150 років тому з'явилась одна з найганебніших заборон української мови

Після підписання Президентом скандального закону низка місцевих рад на півдні і сході України відразу ж проголосили російську мову регіональною. Натомість на заході ряд місцевих рад оголосили про нечинність документу на території відповідних регіонів. Проте, після закінчення виборчої кампанії в жовтні 2012-го про закон Колесніченка-Ківалова стали згадувати значно менше, і про катастрофічні наслідки дії закону говорити не доводиться. Що підтверджує думку багатьох експертів: документ був насамперед передвиборною піар-технологією партії влади.

Наймилозвучніші слова української мови

Чи не найбільш помітна зміна за рік дії сумнозвісного витвору законотворців - це збільшення кількості російськомовної реклами. Навіть на вулицях Рівного можна побачити окремі вивіски російською, чого раніше в місті не було. Проте, прикрим залишається той факт, що українська мова в Українській державі, як і століття тому, потребує захисту. І, як і колись, майбутнє української мови залежить передусім від нас, її носіїв.





На правах реклами