Ми у Facebook
21.08.2013, 10:30

Рівненський освітянин отримав Орден Франції

Відомому освітянину нашого краю, президенту Рівненської обласної організації «Французький Альянс», директору Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки РДГУ Миколі Антоновичу ВІДНІЧУКУ присвоєно звання Кавалера національного Ордена Франції за Заслуги. Щиро вітаємо!
«Таку хорошу звістку ми дізналися ще на початку цього року, в січні, – каже пан Микола. – Нам надійшов офіційний лист від Повноважного Посла Франції в Україні Алена Ремі. Проте дата урочистого вручення Ордена постійно відкладалася».

Церемонія нагородження пройшла у посольстві Франції в Україні
Церемонія нагородження пройшла у посольстві Франції в Україні


І от нарешті 14 липня відбувся прийом у посольстві Франції в Україні з нагоди національного свята Французької республіки, Дня взяття Бастилії. Гостей на церемонію зібралося чимало – понад 1200 осіб, усі – поважні люди, прибічники добрих стосунків між Україною та Францією. «Нагороджуючи Миколу Антоновича, – ділиться гарними спогадами директор РОО «Альянс Франсез» Надія ЧУМАК, – французький Посол зауважив, що Рівненська обласна організація «Французький Альянс» – одна з найкращих в Україні. Згадав Посол добрими словами і особисті заслуги пана Віднічука – трудові, наукові. Це надзвичайно приємно, бо ж Микола Антонович на посаді президента «Французького Альянсу» ось уже 8 років. За цей час дуже багато зроблено для поширення французької мови та культури на Рівненщині – ми проводимо фестивалі, організовуємо виступи французьких виконавців у Рівному, сприяємо рівненським митцям у представництві їх творчості у Франції, систематично направляємо вчителів французької мови на навчальні семінари від кращих фахівців із методики, дидактики і педагогіки Франції».

Елізабет Дю Брель Де Понбріан, аташе посольства Франції в Україні, координатор мережі Альянс Франсез України, та Микола Віднічук, президент РОО «Французький Альянс»
Елізабет Дю Брель Де Понбріан, аташе посольства Франції в Україні, координатор мережі Альянс Франсез України, та Микола Віднічук, президент РОО «Французький Альянс»


А й справді, фестиваль «Французька Весна в Україні», масштабні заходи до відзначення всесвітнього дня Франкофонії гармонійно вписалися у календар подій Рівненщини. Спільно з джаз-клубом «ДжЕм» команда РОО «Французький Альянс» організували в Рівному концерти джазового тріо «Марі Фабьен», співака Алекса Рената, гуртів «Авьон Роз», «Парадокс», «МіксМетіс». А в жовтні 2013 року 15 вчителів французької мови Рівного та області поїдуть на стажування до міста Гренобль (Франція).

Із Михайлом  Згуровським, ректором Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». Того ж дня пана Михайла нагородили орденом Академічних Пальм
Із Михайлом Згуровським, ректором Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». Того ж дня пана Михайла нагородили орденом Академічних Пальм


«Я вважаю, що це дуже висока оцінка праці та життєвого шляху Миколи Антоновича, – каже Руслан ПОСТОЛОВСЬКИЙ, ректор Рівненського державного гуманітарного університету, кандидат історичних наук, професор. – Орден Заслуг – почесна відзнака Франції, якої цей чоловік справедливо заслуговує – як керівник, як організатор, як науковець і, передусім, як людина. Микола Антонович робить добру справу, зміцнюючи стосунки України та Франції».

Микола Віднічук на посаді президента «Французького Альянсу» ось уже 8 років. За цей час дуже багато зроблено для поширення французької мови та культури на Рівненщині
Микола Віднічук на посаді президента «Французького Альянсу» ось уже 8 років. За цей час дуже багато зроблено для поширення французької мови та культури на Рівненщині


ДОВІДКА:

ФРАНЦУЗЬКИЙ АЛЬЯНС

Рівненська обласна організація, яка входить до всесвітньої мережі «Альянс Франсез». Мета діяльності – поширення французької мови та культури в усьому світі через людей доброї волі будь-яких поглядів, політичних та релігійних течій. РОО «Французький Альянс» діє на теренах Рівненської області з 1995 року як громадська організація. За 18 років спільно з Посольством Франції та Французьким культурним центром Рівненська обласна організація «Французький Альянс» провела величезну кількість заходів у галузі культури, освіти, науки: «Тижні Французької культури», фестиваль «Французька Весна в Україні», фестиваль французького кіно «Артишок», фестиваль дитячого анімаційного кіно тощо.

НАЦІОНАЛЬНИЙ ОРДЕН ФРАНЦІЇ ЗА ЗАСЛУГИ

Орден започаткований декретом (правовим актом) від 3 грудня 1963 року президентом Франції генералом де Голлем в якості заміни численних відомчих орденів заслуг. Орденом можуть нагороджуватись французькі громадяни, за значні громадянські та військові заслуги, а також іноземці. Рішення про нагородження приймає прем'єр-міністр Франції, який є Гросмейстером ордена, за поданням уряду. Орден заслуг є четвертою за значимістю нагородою Франції після ордена Почесного легіону, ордена Звільнення та Військової медалі.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ