Ми у Facebook
24.08.2013, 07:01

24 серпня вшановують Преподобного, який жив на Рівненщині

24 серпня вшановують князя, луцького воєводу, православного монаха і святого Федора Острозького. Святий Федір зробив багато для оборони і розбудови українського суспільства у складі Великого князівства Литовського, а наприкінці XVI — на початку XVII ст. його було канонізовано.
Федір Острозький жив у XIV-XV століттях, коли Русь-Україна, ледь підводячись із руїн після монголо-татарського нашестя, була загарбана Литовським князівством. Язичницька ще й культурно відстала тоді Литва переймала від нас мову, звичаї та православну віру. Але внаслідок політичних комбінацій Ватикану великий князь Ягайло перейшов у католицтво, підписав угоду про поєднання Литви з Польщею й поклявся зробити католиками своїх підданих – і литовців, і русинів. Чинилося це на збройному й законодавчому рівнях, тож православні відповіли на це «ні!» – й розпочалася запекла війна.

Федір Острозький на картині Артура Орльонова  "Благословення Феодосія Святого (князя Федора Острозького. 1443 рік. Києво-Печерська лавра". У травні 2013 року її презентували в Острозькій академії
Федір Острозький на картині Артура Орльонова "Благословення Феодосія Святого (князя Федора Острозького. 1443 рік. Києво-Печерська лавра". У травні 2013 року її презентували в Острозькій академії


Православних очолював брат Ягайла – Свидригайло. У його лавах і відзначався ратними подвигами Федір – князь Острозький, Володимирський і Сіверський. Головно завдяки його полководському хистові король Ягайло-Владислав змушенийбув піти на укладення миру: дав волю православній вірі й урівняв у правах православне боярство з католицькою шляхтою.

19 серпня - Преображення Господнє

Та невдовзі у житті воєводи сталися несподівані й докорінні зміни. Митрополит Іларіон (Огієнко) пише:

«Але року 1438-го князь Федір потерпів велику невдачу. Треба було вигнати татар, і то вигнати так, щоб вони більше не нападали на Україну. Князь Федір зібрав велике військо, зібрав до себе багато української шляхетської молоді. Бій був страшний, безліч татарви полягло, але поліг і ввесь цвіт українського шляхетства.



Ця невдача сильно вплинула на чутливого князя, і він постановив покинути цейзрадливий світ. Та й багато він напрацювався, боронячи Україну та віру православну від наскоків католицької Польщі та Риму. Напевне, були ще якісь причини духовного перевороту кн. Федора, але ми їх не знаємо. Князь Федір Острозький був ревним православним усе своє життя. Маєтки його були широкі, і він ставив своїм коштом храми Божі.

9 серпня вшановують святого, перст якого знаходиться у Рівному

Десь року 1438 князь Федір Острозький скинув своє військове вбрання, і прийняв монашество в Києво-Печерській Лаврі, і став смиренним монахом Феодосієм. Князі Острозькі часто жертвували цій київській святині, тому князь Федір знайшов тут собі й вічне упокоєння.



Через певний час стали творитися чуданад гробом кн. Феодосія. Коли дослідили гробницю – виявилося, що тіло його нетлінне. І чернець Феодосій, у миру Федір Острозький, був канонізований: Церква оголосила його святим, преподобним.

Крім того, на честь Преподобного Федора Острозького названо студентського-викладацький храм в Острозькій академії, а 24 серпня - престольний празник у місті Острог.

Храм збудували 250 років тому. Спроектований італійцем на прізвище Фонтана, він у різний час був костелом, православною церквою, знову костелом, а також... військовими складами, учительською семінарією і табором для відпочинку німецьких пілотів. У середині 90-х, коли нинішній настоятель храму, декан гуманітарного факультету Острозької академії Василь Жуковський разом із ректором Ігорем Пасічником та нині покійним істориком Миколою Ковальським приїхав до Острога відроджувати академію, його майбутнє місце служби було... шкільним спортзалом. "Ми побачили корзини, снаряди, баскетбольні щитки, — пригадує. — У нас є прихожани, які, будучи учнями, грали тут у баскетбол".



30 жовтня 2005 року патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив приміщення студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького і надав йому ставропігію — особливий привілей, коли храм підпорядковується безпосередньо патріарху, а не місцевому духовенству. Щоранку о 8.20 у студентсько-викладацькому храмі Острозької академії розпочинається молебень. У понеділок — перед початком всякої доброї справи, у вівторок — за здоров’я, у середу — за примноження любові...

10 духовних святинь Рівненщини

У храмі відбуваються панахиди і вінчання, його відвідують численні екскурсії з України та з-за кордону, з богослужінь у студентсько-викладацькому храмі Острозької академії традиційно беруть початок численні заходи духовно-морального спрямування, які відбуваються в університеті - всеукраїнські конкурси "Вчитель року з предметів духовно-морального спрямування", олімпіади "Юні знавці Біблії" тощо.

Святий преподобний Феодоре Острозький, чудотворче Києво-Печерський, моли Бога за нас!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ