Ми у Facebook
25.08.2013, 16:08

На Рівненщині вшанували магната, що став монахом

24 серпня, коли православна церква вшановує преподобного Федора, князя Острозького, на його честь відбувся молебень у храмі, названому ім'ям святого з Рівненщини.
На честь преподобного Федора Острозького названий студентсько-викладацький храм Національного університету "Острозька академія". Настоятель храму - протоієрей Василь Жуковський (в миру - декан гуманітарного факультету НаУ "Острозька академія") запросив звершити Божественну літургію у храмі архієпископа Рівненського та Острозького Української православної церкви Київського патріархату Іларіона. Відтак, 24 серпня, в день пам'яті преподобного Федора, князя Острозького, архієпископ Іларіон здійснив архіпастирський візит у своє друге кафедральне місто.

Окрім протоієрея Василя Жуковського, архієпископу Іларіону співслужили благочинний Рівненського міського благочиння протоієрей Леонід Поліщук, благочинний Острозького благочиння протоієрей Юрій Лукашик, намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах ігумен Софроній (Бордюк) та запрошене духовенство, повідомляє прес-служба Рівненської єпархії.

9 серпня вшановують святого, перст якого знаходиться у Рівному

До речі, для ігумена Софронія це одне з перших святкових богослужінь у новому сані. Адже рішення про признечнння благочинного Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких могилах ієромонаха Софронія (Володимира Бордюка) намісником вищезазначеного монастиря, з возведенням його в сан ігумена, Священний Синод УПЦ КП прийняв менше місяця тому - 27 липня. Попереднього намісника монастиря, архімандрита Митрофана (Бутинського), того ж дня було призначено керуючим Харківською єпархією, єпископом Харківським і Богодухівським. А висвітили його на єпископа також 24 серпня, у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі Києва.

Священика з Рівненщини висвятили на єпископа у Києві

А по завершенні літургії архієпископ Іларіон очолив у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету "Острозька академія" молебень за Україну.







БІЛЬШЕ ФОТО - У ФОТОГАЛЕРЕЇ

Довідка

Острозький Федір Данилович (1360-1446) — князь, луцький воєвода, один із наймогутніших тогочасних магнатів Великого Литовського князівства. Володів містами Острог та Корець. Певний час був намісником Луцька, володарем Дубна та Володимира-Волинського. На чолі волинських полків у 1410 році Федір Острозький брав участь у історичній битві під Грюнвальдом, у якій об'єднаними силами поляків, литовців та українців були розбиті німецькі лицарі Тевтонського ордену, зупинено їх подальше просування на слов'янські землі. Згодом - монах Феодосій у Києво-Печерській лаврі. Жив там у Дальній Феодосієвій печері. Кажуть, що з печери, де жив князь, завжди струменіло світло, хоч не було там ніякого джерела освітлення... Похований у Києво-Печерській лаврі. Наприкінці XVI — на початку XVII ст. його було канонізовано - над гробом ченця Феодосія почали відбуватись чудеса, і коли гробницю дослідили, виявилось, що тіло у ній - нетлінне. У 1638 році Афанасій Кальнофійський свідчив, що «преподобный Феодор открыто почивает в Феодосиевой пещере в целом теле». У 1907 році з ініціативи священика Богоявленського собору Острога о.Федора Тучемського з Києво-Печерської лаври в собор була перенесена рака (труна), у якій були ікона із зображенням Святого Федора в ріст і частинка його мощей, що знаходяться в соборі донині.



Експертна рада проекту "ТОП-20: видатні рівняни", який реалізували до 70-річчя Рівненської обласні Видавничий дім "ОГО" і телеканал "Рівне 1" спільно з Національним університетом "Острозька академія", включила князя Федора Острозького до переліку 20 найвидатніших рівнян усіх часів. Постать і часи князя Федора Острозького змальовано в історичному романі рівненського письменника Євгена Шморгуна «Сніги непочаті».


ТОП-20: видатні рівняни





На правах реклами