Ми у Facebook
01.09.2013, 14:00

1 вересня православні вшановують Донську ікону Божої Матері

Перед цією іконою моляться про захист від заздрісників, недоброзичливців та про збереження домашнього вогнища. Дізнайтесь більше про цю духовну святиню православ'я!
Донська ікона Пресвятої Богородиці була написана Феофаном Греком. У день Куликовської битви (8 вересня 1380, на свято Різдва Пресвятої Богородиці) ікона знаходилася серед руського війська, подаючи йому допомогу, а після перемоги була передана донськими козаками в дар великому князю Димитрію Донському (1363-1389), який переніс її до Москви.

Ікона знаходилася спочатку в Успенському соборі Кремля, а потім у Благовіщенському (нині ікона перебуває в Державній Третьяковській галереї). У пам'ять перемоги на берегах Дону вона отримала найменування Донської.

У 1591 році кримський царевич Нурадін і його брат Мурат-Гірей з численним військом вторглися на Русь, і, підступах до Москви, розташувалися на Воробйових горах. Для захисту від ворогів навколо Москви був здійснений хресний хід з Донською іконою Пресвятої Богородиці.

Рівненщина релігійна: блоги OGO.ua



У день битви вона перебувала у похідній церкві серед військових рядів і сполошила татар аж до втечі. У подяку Пресвятій Богородиці за Її милість, явлену через Донську ікону, в 1592 році на тому місці, де вона стояла серед воїнів, був заснований Донський монастир, у якому була поставлена чудотворна ікона та встановлено здійснювати святкування 1 вересня.

У Рівному замироточила ікона Пресвятої Богородиці

Молитва до Донської ікони Божої Матері
Царице моя Преблага, надіє моя Богородице, пристановище сиріт і подорожніх заступнице, скорботних радосте, покривджених покровителько, бачиш мою біду, бачиш мою скорботу, допоможи мені як немічному, управи мене як подорожнього. Кривду мою знаєш, розріши її як хочеш, бо я не маю іншої помочі, крім тебе, ні іншої заступниці, ні олагої утішительки, тільки Тебе, о Богомати; охорони мене і покрий мене на віки віків. Амінь





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ