Ми у Facebook
05.09.2013, 17:03

Рівненські каштани гинуть через міль з Європи

Упродовж останніх років листя на каштанах жовтіє, скручується й опадає. Як виявилось, наші каштани «атакує» каштанова міль, яка з 90-х років «тероризує» Європу.
Чи можна зарадити шкідникам розповів начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда.

«Це проблема не лише нашого міста, а й усієї Європи – звідти ця міль «прийшла», а згодом потрапила й на захід ще у 90-х роках. На жаль, ніяких заходів, щоб запобігти розповсюдженню шкідників, у Луцьку цього року не застосовували. Раніше, років 5-6 тому, у Польщі закупляли вакцину, тож вакцинація здійснювалась. Перший рік вакцина дала хоча б якийсь мінімальний результат, але потім ця міль знову уразила дерева. Хочу сказати, що ефективного методу боротьби з цією хворобою немає. Є німецькі дорогі вакцини, але я не впевнений, що знайдуться кошти, щоб їх закупити, та й каштанів у нас дуже багато», - прокоментував ситуацію головний еколог Луцька.



Довідково:

Вперше вчені її вивчили у 1985 в Македонії поблизу озера Охрід. Зараз цього шкідника зареєстрували в більшості країн Центральної, Східної та Західної Європи. У 2002 році каштанова міль була зафіксована на заході Англії і в північній частині Данії.

В Україні міль з'явилася в 1998 році на Закарпатті, куди проникла з Угорщини. Далі міль за наступні десять років заселила практично всю територію України.

Ступінь шкідливості каштанової молі залежить від різних факторів, а деякі з них ще недостатньо досліджені. Міль має досить малі розміри тіла, тому погано літає, і в місцях, де восени опале листя відноситья вітром, навесні спостерігається зменшення нанесеної шкоди. Помічено, що повне прибирання листя дає ефект лише в тому випадку, коли «хворі» дерева розташовані не ближче ніж 50 метрів один від одного. При цьому наявність хоч одного ураженого шкідником дерева нівелює ефект від прибирання листя з інших каштанів, які ростуть неподалік. Досить часто загибель дерев відбувається через ураження фітофторою та вторинну інвазію ослабленого дерева каштановою міллю.

За матеріалами: news.volyninfo.com





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Відпочинок у Карпатах

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ